Sindikalni povjerenik za Zagreb.info: ‘Sve vodi tome da policajci izgube glavu!’

Ispred Remetinca održan je prosvjed pravosudne policije zbog iznimno loših uvjeta u kojima rade.

Povodom ovoga, kontaktirali smo Željka Rajića, sindikalnog povjerenika, koji nam je objasnio kako je do prosvjeda došlo i koji su točno zahtjevi koje imaju.

Koji su razlozi za prosvjed?

”Do prosvjeda je došlo isključivo zbog sigurnosti. Sigurnosni uvjeti nas policajaca i zaposlenika u zatvoru su na najnižoj razini. Nedostaje 70 pravosudnih policajaca, ne plaćaju nam se prekovremeni sati koje uredno radimo. Svaki vikend odradimo, a oni umjesto da nam plate što su dužni po kolektivnom ugovoru oni nas oslobode sljedeći tjedan. Ugovor ne poštuju, mi radimo, a ne znamo za što radimo. Prvi i osnovni uvjet rebao bi biti sigurnost. Policajci su konstantno sami na odjelima, a po Pravilniku i svim propisima moraju biti minimalno dvojica. Jedan policajac čuva 100 zatvorenika. Imate 10 odjela, na svakom otprilike 80 zatvorenika, a samo po jedan policajac. Propisano je da bi morala biti dvojica.”, objašnjava Rajić.

Radi li se tu o velikom sigurnosnom problemu?

”Naravno, zbog uštede ljude oslobađa pa po jedan radi. To se vrti konstantno u krug, nije to samo sada. Ovo je stanje zadnjih 10 godina. Čisto ušteda, iako ne znam na čemu štede. Štede na opremi, na uređajima, da sad ne nabrajam…. U uredu od policajca nema klima uređaja, bude 48 stupnjeva. Recimo, to su ugrubo primjeri.”

Kako povećati kadar?

”Povećati? Raspisivanjem natječaja, ali nažalost, znate i sami kakva je situacija u državi. Radnika nema, a i ono što ima nitko ne želi doći raditi u policiju ili u pravosudnu policiju. Plaće početnika policajca su 4200 kuna. Tko će za taj iznos raditi u zatvoru sa zatvorenicima? To su zatvorenici koje svakodnevno gledate na televiziji, u novinama, sav kriminal koji se događa u Zagrebu, tu su. Nitko nema motiva za raditi, radije će netko konobariti za 5000 kuna nego za 4200 biti okružen zatvorenicima.”

Jesu li nasilni zatvorenici odvojeni od nenasilnih? Štiti li se barem na taj način pravosudni policajac?

”Tu ima sve živo, nema tjedna ili dana da nema nekog incidenta. To je svakodnevica. Non stop se nešto događa. Hvala Bogu, još nitko od policajaca nije izgubio glavu, ali sve vodi k tome.


Komentari