Polako postaju pravi purgeri: Ovim Španjolcima Zagreb je postao dom

Screenshot HRT

Da je Zagreb uistinu grad koji je lako zavoljeti, svjedoče Elisa Bošković Martinez, Lourdes Leon i Ignacio Urguijo. Svo troje su iz Španjoske, a hrvatska metropola osvojila ih je iz više razloga.

Elisa danas radi kao službeni turistički vodič Grada Zagreba. Direktorica Instituta za španjolsku kulturu i jezik Lourdes Leon, u Hrvatskoj je ostala jer je tu upoznala svog muža. Zagreb joj se jako sviđa, otkrila je za HRT, a na prvom mjestu su joj sigurnost i kvaliteta života što je pronašla u glavnom gradu lijepe naše.

Ignacio Urguijo je ravnatelj Instituta Cervantes, a najviše su ga oduševila zagrebačka jela. Štrukli su mu omiljeni, a voli jesti i sarmu.

Na pitanje tko je “Purger”, Ignacio spremno odgovara:

“To je osoba koja je obiteljski generacijama iz Zagreba. U početku mi nije bio jasan taj pojam, čak sam mislio da ljudi govore o “burgeru”, ne o “purgeru”. No, rekli su mi da je to naziv za ljude iz Zagreba. Kada sam pitao poznanike mogu li ja biti “purger”, rekli su mi da se moram strpjeti još malo”.

No, jedna je stvar teško pala ovim Španjolcima, a to je učenje hrvatskog jezika. Lourdes je otkrila kako još uvijek uči padeže. Okusa tradicije se ne odriču, a Elisa kaže da joj majka donese pune kofere domaće hrane kada joj dođe u posjet.

Flamenco je itekako važan dio španjolske kulture, a Nina Ćorić, na oduševljenje Španjolskih Hrvata, već tradicionalno organizira Flamenco Festival Zagreb koji počinje 16. studenog.


Komentari