Pokretne stepenice i dalje nepokretne, a sve zbog prepucavanja između Grada i Importannea

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Grad je krajem prošloga tjedna javnost obavijestio da Importanne centar ne surađuje pa će struju za napajanje stuba morati osigurati iz alternativnog izvora. I Centra su pak jučer obavijestili da su u tijeku protupravne i vrlo opasne radnje na pokretnim stubama. Grad najavljuje protumjere i tako unedogled.

Nastavlja se sukob Grada Zagreba i uprave Importanne centra oko pokretnih stepenica koje su i dalje nepokretne, a na pokretnim stepenicama stoje zaštitari koje je angažirala zaštitarska služba Centra i koji će tamo biti do daljnjeg.

Pokretne stepenice popravljane su protekla četiri tjedna, no nisu puštene u pogon jer je uprava Importanne centra prošlog vikenda angažirala tvrtku koja je napravila nulti pregled te zaključila da stepenice nisu za upotrebu.

Našu suglasnost kao vlasnika i upravitelja objekta nisu dobili niti su nam poslali bilo kakvu obavijest, kaže direktorica Importanne centra Nevenka Zečević. Dodala je kako je Grad Zagreb počeo s drugim radovima, a stepenice pokušava priključiti na napajanje električnom energijom koje se nalazi izvan centra.

Radi se o ugrožavanju ljudi i imovine, ovo su vrlo opasne radnje. Što da se dogodi strujni udar, da netko strada? Ne znam kako se Grad usudi uopće da pusti u promet neispravne stepenice jer, podsjećam, tvrtka koja je ovlaštena za izdavanje atesta tvrdi da ih one kakve su trenutno ne mogu dobiti, kaže Zečević.

Direktorica podsjeća da godišnje kroz Importanne centar, odnosno po stepenicama gore-dolje, prođe 350 tisuća ljudi. Iz Grada Zagreba pak tvrde da su pokretne stepenice, prema Ugovoru o pravu građenja, pod ingerencijom gradske uprave.

Stepenice se nalaze na dijelu koji je, sukladno Ugovoru o pravu građenja, izvan poslovno-prodajnog, garažnog prostora, odnosno, stepenice se nalaze u sklopu javno-prometne površine kojom, prema navedenom Ugovoru, raspolaže Grad Zagreb, kazali su iz Grada za Vijesti.hr.

Uprava Importanne centra d.o.o., si predmetnu javno-prometnu površinu prisvaja na štetu Grada Zagreba i svih građana koji se istom koriste te će Grad Zagreb poduzeti odgovarajuće radnje.

Ovim postupanjem Uprava Importanne centra isključivo želi prisiliti Grad Zagreb da joj doznači sredstva za koja nije dostavila dokaze da su ista potrošena na održavanje te javno-prometne površine, kao niti tražene dokaze o legitimitetu za upravljanje centrom, iako je Grad Zagreb više puta to zatražio od njih, poručili su iz Grada.

Podsjetimo, spor Grada Zagreba i uprave Importanne centra traje od prošle godine kada je Grad toj tvrtki sredstva za održavanje stepenica srezao sa 2,7 milijuna kuna godišnje na 1,2 milijuna kuna.

Pokretne stepenice zaustavljene su već gotovo pet mjeseci, a stariji građani ili oni s prtljagom snalaze se kako znaju i umiju. U tvrtki tvrde da će im fakture koje su ispostavili Grad svakako jednom morati platiti.

Importanne centar oglasio se jučer u poslijepodnevnim satima i službenim priopćenjem u kojem detaljno tumače cijelu situaciju:

Predstavnici Grada Zagreba s izvođačima došli su nakon višetjednih iskopavanja i prokopavanja na lokaciji Trg A. Starčevića 7, na vrh vanjskog dijela pokretnih stepenica Importanne Centra, s namjerom da provuku cijevi za električne kablove kojima bi se spojili na pokretne stepenice. Taj je pokušaj protupravan i nastavak je iznenadnog i nenajavljenog upada sa zaštitarima i serviserom kojega je angažirao Grad Zagreb od 4.9.2018. godine, kad su započete neovlaštene i s tvrtkom Importanne Centar d.o.o. kao upraviteljem objekta, neusuglašene radnje na pokretnim stepenicama.

Importanne Centar d.o.o. kao upravitelj objekta održava cijeli objekt, pa tako i pokretne stepenice od 1994. godine na profesionalan i odgovoran način i u skladu s pozitivnim propisima na korist svih suvlasnika objekta. Pokretne stepenice su vlasništvo tvrtke Importanne d.o.o. koja ih je kupila i ugradila na toj lokaciji 1994. godine. Upravitelj je odgovoran i ovlašten za njihovo redovito održavanje i servisiranje i to je i činio sve ove godine.

Sukladno novonastaloj situaciji Importanne Centar kao upravitelj postupio je prema pravilima struke i zakona u interesu suvlasnika objekta koji je predmetom održavanja. Tako je napravljen nulti pregled pokretnih stepenica kako bi se vidjelo u kakvom su stanju iste i da li su pogodne za korištenje. Tom prigodom, tvrtka ovlaštena za izdavanje atesta (u skladu sa propisima koji reguliraju tematiku strojeva i opreme), Kontrol biro d.o.o., potvrdila je na licu mjesta da pokretne stepenice ne zadovoljavaju uvjete za izdavanje navedenog atesta. O tome će Importanne Centar, a po dobivanju pisane potvrde navedenoga, obavijestiti sve nadležne institucije, odgovorne službe i širu javnost. Zbog svega navedenoga, Importanne Centar kao odgovorni upravitelj ne može dopustiti bilo kakvo neovlašteno postupanje, a koje bi bilo protivno zakonskim propisima i pravilima struke.

Grad je svih ovih godina od izgradnje 1994. godine, financijski sudjelovao u održavanju u adekvatnom omjeru, sve do 2017. godine kada je na štetu Importanne Centra kao upravitelja i svih drugih suvlasnika objekta, zadržao novčana sredstva i usmjerio u nešto treće samo njima poznato. Tim načinom na ime održavanja objekta dospjeli dug Grada iznosi oko 4 milijuna kuna. Pokretne stepenice stavljene su izvan funkcije u lipnju ove godine, nakon redovnog servisa i nalaza ovlaštenog servisera, zbog čega je trebalo donijeti odluku da se iste zamijene novima ili poprave, a o čemu je u više navrata obaviješten nadležni gradski ured i ured Gradonačelnika kojemu je u travnju ove godine upućen službeni dopis i zatražen sastanak. Sastanak do danas nije održan niti je dobiven ikakav službeni odgovor iz gradonačelnikovog Ureda. Također, dug Grada na ime održavanja objekta, za 2017. i 2018. godinu do danas nije podmiren.


Komentari