Pokrenuta peticija: Hrvatski studiji dobili podršku iz inozemstva!

FOTO: Facebook / Studentski sabor Hrvatskih studija

Hrvatskim studijima stigla je internacionalna podrška.

Kako bi pokazali solidarnost prema kolegama i studentima koji su suočeni s trenutnom krizom na Hrvatskim studijima, iz Budimpešte je na mrežnim stranicama objavljena peticija, koju možete potpisati na sljedećem linku.

Kako pišu, iz zagrebačkih filozofskih krugova dolaze loše vijesti da vlasti namjeravaju zatvoriti Odjel filozofije u Zagrebu koji pripada Hrvatskim studijima.
Riječ je, pišu, o vrlo učinkovitom centru za analitičku filozofiju, koja je usmjerena na filozofiju znanosti i filozofiju jezika.

Napominju i da Hrvatski studiji imaju odlične znanstvenike i profesore.


S obzirom na to da je odjel djelovao na međunarodnoj osnovi, mnogi su fakulteti s njima sudjelovali na raznim skupovima, a dobro su im poznati profesori Tomislav Bracanović, Dušan Dožudić i Pavel Gregorić iz Odjela za filozofiju.

Molim sve koji su solidarni s našim kolegama iz Zagreba da potpišu ovo pismo podrške kako bismo sačuvali kvalitetan odjel analitičke filozofije u regiji.
Hrvatsko društvo za analitičku filozofiju bit će obaviješteno o našoj peticiji, tako da i oni mogu prikupljati druge pomoćne potpise prijatelja izvan Hrvatske“, stoji u objavi.

Hrvatskim studijima u priopćenju je podršku dala i Inicijativa za Filozofski.

>>> Inicijativa za Filozofski: ‘Hrvatske studije pokušavaju ukinuti protupravnim postupcima’

Rasprava u Otvorenom

Prosvjed studenata i profesori Hrvatskih studija i gašenje studija filozofije bila je tema jučerašnje emisije Otvoreno.

Gostovali su: Tomislav Bracanović – izvanredni profesor na Odsjeku za filozofiju Hrvatskih studija, Ante Čović – utemeljitelj Hrvatskih studija i prorektor Sveučilišta u Zagrebu, Ivana Široki – predsjednica Studentskog zbora Hrvatskih studija, Antea Anđelić – studentica Hrvatskih studija, Danijel Labaš – izvanredni profesor na Odsjeku za komunikologiju Hrvatskih studija, Vilim Ribić – predsjednik Matice Hrvatskih sindikata.

Iscrpili smo sva sredstva kojima smo pokušali utjecati na to što se događa na Hrvatskim studijima, kazala je Antea Anđelić. Počevši od toga da saznamo zašto smo prvo postali odjel, a kada nam je i obećano da se ništa neće promijeniti”, dodala je. Vjeruje da su razlozi za ovu odluku razni privatni ratovi koji se vode preko leđa studenata, kao i prijava ministra Barišića za plagiranje.

“Filozofija se niti jednom riječju ne spominje kao problematična u reakreditacijskom izvješću Agencije za znanost i visoko obrazovanje”, naglasio je Tomislav Bracanović. Dodao je da su procesom reakreditacije Hrvatski studiji ocijenjeni kao najbolje društveno-humanističko učilište u RH.

“Filozofija je jedan od najuređenijih studija na Hrvatskim studijima”, kazao je.

Bracanović smatra da je ukidanje studija filozofije odmazda i, zapravo, samo uvertira. “Studij filozofije ne uklapa se u viziju Hrvatskih studija kakvu imaju Čović, Grčević i Boras. To znači da će i ostali studiji- koji nemaju hrvatsku, kroatološku komponentu- doživjeti istu sudbinu”, kazao je.

Rekao je kako se pismo očekivanja ministra Mornara odnosi na to da je “na Hrvatskim studijima potrebno razriješiti pitanje pravnog statusa i nefokusiranosti na profil studijskih programa. Sve to kako bi se izbjeglo preklapanje sa studijskim programima drugih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu”, istaknuo je.

“Nije prvi put da Sveučilište u Zagrebu donosi protupravne odluke, imali smo i slučaj Previšić i izbor studentskih predstavnika na Filozofskom fakultetu”, napomenuo je Ribić.

Pojasnio je da je sindikat u ovu priču uključen jer ljudima s doktorskim titulama-prijete otkazi.

Ako nema upisnih kvota, nema studenata. Ako nema studenata, nema posla. Ako nema posla, nema ljudi koji trebaju raditi”.

Čović se nadovezao: “Sindikat se ne bavi svojim osnovnim stvarima, zašto niste potpisali kolektivne ugovore? Što vi radite ovdje, tko ugrožava radnička prava? Ulazite u jednu malu sindikalnu spletku, jer ovdje nema ugrožavanja radničkih prava.”

Danijel Labaš je istaknuo da je demokratsko pravo svakog studenta reći da se ne slaže s odlukom Senata, ali da se nekim studentima ne može uskratiti pravo da dolaze na predavanja, ako to žele. Vjeruje da će ovaj slučaj završiti dobro po Hrvatske studije.

“Filozofija je dio Hrvatskih studija, hrvatske kulture, i ona bi trebala ostati. Smatra da će se naći neki način da se konačno skine svojevrsna stigma sa Hrvatskih studija koji su dobro učilište”, istaknuo je Labaš.

Komentari