Pokrenuta inicijativa za besplatnu pitku vodu na trgu

FOTO: 1postozagrad

Platforma 1postozagrad pokrenula je još jednu inicijativu.

Iz 1postozagrad žele da se građanima na Trgu bana Jelačića omogući pristup besplatnoj pitkoj vodi. U suštini žele da se Manduševcu vrati stoljetna funkcija javnog pojila, a obratili su se i nadležnim službama, te predložili moguće rješenje.

“Poštovani/a,

nadležnim tijelima već smo se ranije ove godine obraćali s incijativom da glavni zagrebački trg ponovo dobije punkt s besplatnom pitkom vodom i to na lokaciji Manduševca koji je stoljećima imao upravo funkciju javnoga pojila.

Našu incijativu je u međuvremenu podržao i sam gradonačelnik Milan Bandić na jednoj od sjednica Gradske skupštine.

Manduševac je najmanje od 14. stoljeća bio mjesto na kojem se moglo konzumirati pitku vodu. Danas je tamošnje prisustvo vode simbolično tj. svedeno samo na ukrasni zdenac/fontanu, čime je poništena njegova povijesna uloga.

Oblikovno rješenje Manduševca kakvo je sad ne predstavlja povijesni oblik ali se na njega oslanja te je podložno izmjenama s ciljem poboljšanja.

Sada predlažemo i radno rješenje kao tek jedan od mogućih smjerova kako da Manduševac od sadašnjeg zdenca ponovo postao i pojilo tj. da ponovo dobije mogućnost konzumacije pitke vode.

Predlažemo da se razmotri mogućnost da se četiri postojeća stupa koja sada nose lanac uokolo Manduševca, zamjene posebno oblikovanim česmama. Time bi same česme postale nosači lanca”, napisali su iz volonterske platforme u svom upitu kojeg su poslali Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Vijeću gradske četvrti Gornji grad – Medveščak, Mjesnom odboru August Cesarec, Uredu gradonačelnika (naslovljeno za  gospodina Miru Lacu i gospođicu Amiru Mahmutspahić, te Zagrebačkom holdingu.

FOTO: 1postozagrad
FOTO: 1postozagrad

 


Komentari