POKRENUTA INICIJATIVA: Manduševac treba opet postati punkt s pitkom vodom

Facebook

Manduševac je najmanje od 14. stoljeća bio mjesto na kojem se moglo konzumirati pitku vodu.

Platforma 1POSTOZAGRAD pokrenula je incijativu da glavni zagrebački trg ponovo dobije punkt s besplatnom pitkom vodom i to na lokaciji Manduševca koji je stoljećima imao upravo tu funkciju.

Manduševac je najmanje od 14. stoljeća bio mjesto na kojem se moglo konzumirati pitku vodu.Danas je tamošnje prisustvo vode simbolično tj. svedeno samo na ukrasni zdenac/fontanu, čime je dijelom poništena njegova povijesna uloga.

Oblikovno rješenje Manduševca kakvo je sad ne predstavlja povijesni oblik ali se na njega oslanja te je podložno izmjenama s ciljem poboljšanja.


Intervencija kojom se u postojeće rješenje tek uvodi dodatna funkcija tj. mogućnosti konzumacije vode, mali je arhitektonski zadatak koji je moguće osmisliti na način da se ukupno oblikovanje bitno ne narušava, već da se ono nadogradi kako bi izvorna uloga Manduševca bila ponovo oživljena.

Inicijativa je pokrenuta povodom tridesete obljetnice obnove Manduševca, a podržavaju je Zelena akcija, Pravo na grad, Parkticipacija, Sindikat biciklista, Mapiranje Trešnjevke, Zakaj? Za Kajzericu! i Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata.

Obljetnicu smatraju idealnim povodom da se na mjestu koje je stoljećima nudilo mogućnost konzumacije besplatne pitke vode, to omogući opet, a glavni zagrebački trg ponovo dobije punkt s besplatnom pitkom vodom kao dio komunalnog, javnozdravstvenog i civilizacijskog standarda.

Podupirete li vi ovu inicijativu?

Komentari