Pokrenut disciplinski postupak protiv dvojice zagrebačkih policajaca: ‘Ova situacija može se i mogla se provesti primjenom blaže policijske ovlasti’

Foto: PUZ

Zagrebački građanin optužio je dvojicu zagrebačkih policajaca za prekomjernu upotrebu sile prilikom uhićenja koje je, prema njemu, bilo nepotrebnobudući da su oni bili ti koji su na pješačkom prijelazu prošli kroz crveno. Podsjetimo, ovo se dogodilo na Rudeškoj, a spoemuti građanin je bio 30 metara udaljen od svoje kuće u trenutku kada su policajci izašli iz automobila i uhitili ga jer nisu imao osobnu iskaznicu.

Optužbe koje je on iznio bile su poprilično teške pa smo se tako obratili Policijskoj upravi zagrebačkoj da nam komentira navedeni slučaj o kojem su pisali mediji.

 

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

”Na temelju dosada prikupljenih obavijesti i provedenih provjera stručnog tima Policijske uprave zagrebačke, utvrđeno je da policijski službenici II. Policijske postaje Zagreb (Črnomerec) prilikom primjene policijskih ovlasti prema građaninu nisu imali u vidu razmjer između ovlasti koje primjenjuju i postizanja svrhe obavljanja policijskog posla, te će protiv njih biti pokrenut disciplinski postupak.

U konkretnom slučaju, prilikom primjene ovlasti provjere identiteta građanina, zbog prethodno utvrđene osnove sumnje da je počinio dva prekršaja i to iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kao i Zakona o osobnoj iskaznici, nisu poštivana načela razmjernosti i postupnosti, odnosno suprotno tim načelima odmah su primijenjena sredstva prisile, tjelesna snaga i sredstva za vezivanje. Postupak provjere identiteta osoba, u situacijama kada još u tom trenutku nisu ispunjeni uvjeti za uhićenjem, može se i mogla se provesti primjenom blaže policijske ovlasti, a da se u isto vrijeme postigne svrha policijskog postupanja.

U ovom događaju utvrđeno je da za uporabu sredstava prisile nisu bili ispunjeni Zakonski uvjeti, čime su policijski službenici prekoračili svoje ovlasti i počinili teže povrede službene dužnosti.

Navodi o kršenju prometnih propisa u vidu nepoštivanja prometnih svjetala u raskrižju od strane policijskih službenika tijekom upravljanja službenim policijskim vozilom – nisu potvrđeni.”


Komentari