Posljednji ispraćaj Ive Gregurevića: Od njega su se oprostili obitelj, kolege i prijatelji

Foto: Screenshot/ YouTube

U Zagrebu na Mirogoju održan je posljednji ispraćaj Ive Gregurevića. Na ispraćaj su došli brojni Gregurevićevi kolege iz svijeta filma. Među ostalima, tu su bili Goran Navojec, Ana Begić Tahiri, Vedran Mlikota, Ana Šovagović Despot… Stigli su i političari: Vladimir Šeks, Davor Bernardić, Nina Koržinek Obuljen, Milan Bandić…

Podsjetimo, legendarni hrvatski glumac umro je prošli tjedan u 67. godini života.

Ivo Gregurević rođen je u Donjoj Mahali u Orašju 7. listopada 1952. Nakon završetka srednje škole, upisao je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Na filmu je debitirao 1977. Glumio je glavnu ulogu provincijalca na radu u Njemačkoj u filmu “Ne naginji se van”, koji je režirao Bogdan Žižić. Iste godine snimio je kultni film Antuna Vrdoljaka “Mećava” u kojemu je igrao lik Ivana.

Tumačio je grube “narodske tipove” poput otmičara u “Osuđenima” (1978.) Zorana Tadića, konduktera u “Kraljevoj završnici” (1987.) Živorada Tomića i istražitelja u “Životu sa stricem” (1988.) Krste Papića.

U Velom mistu, igranoj seriji snimanoj od 1979. – 1981. koju je režirao Joakim Marušić prema scenariju Miljenka Smoje, Gregurević je veliku popularnost stekao igrajući ulogu Netjaka. Godine 1986. postao je član ansambla Drame HNK u Zagrebu.

1991. godine snimio je film “Čaruga”, koji ga je pozicionirao u sam glumački vrh. U njemu je, uz glavnu ulogu, zaigrao i ženski lik snaše.

Tijekom 80-ih i 90-ih ostvario je niz izuzetno zapaženih velikih uloga na filmu.

Također, u kazalištu je glumio u dramama Shakespearea, Čehova, Gogolja, Krleže, Držića, Smoje, a radio je na filmovima i serijama s Rajkom Grlićem, Brankom Šmitom, Antunom Vrdoljakom, Lukasom Nolom.

1998. je osvojio Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika za film “Šokica”. Istu nagradu dobio je i 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji “Duga mračna noć”.

Dobitnik je i prestižne nagrade Vladimir Nazor. U Orašju je 1995. pokrenuo festival Dani hrvatskog filma. Iza sebe je ostavio 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-ak kazališnih predstava.


Komentari