Pokisnuli ste i noge su vam mokre!? Odmah reagirajte! Prijeti vam ovih sedam bolesti

Shutterstock

Ako pokisnete i noge vam pritom ostanu mokre, morate naći način da ih osušite i promijenite natopljenu obuću jer je to jedini način da spasite svoje zdravlje. Naime, kada su vam noge dugo hladne i vlažne, to je izravan uzrok nastajanja prehlade koja se dalje može komplicirati. Evo što se sve može dogoditi.

Jaka prehlada s komplikacijama

Mokre su noge neminovno izložene hlađenju i vlažnoj sredini pa je prehlada najmanje što možete navući kada pokisnete. Prehlada se manifestira kroz pojavu groznice i temperature, eventualne malaksalosti i glavobolje.

Međutim, prehlada narušava stanje imunosnog sustava i može doći do komplikacije množenjem bakterija, najčešće u grlu, uhu i nosu. Kada se bakterijska infekcija ne dijagnosticira na vrijeme i ako se proširi, može dovesti do ozbiljnih oboljenja, a samo jedno od njih je upala pluća.

Gljivična oboljenja stopala


Vlažna sredina uvijek je pogodno područje za razvoj gljivičnih infekcija. Kada vam pokisnu noge i ostanete u mokrim čarapama i cipelama, tada je stopalo izloženo opasnostima množenja neželjenih “podstanara”. Iako ova bolest djeluje bezazleno, može se liječiti jako dugo, a ako je zapostavite može doći do ozbiljne kožne infekcije koja u nekim slučajevima završava i sepsom.

Upala mjehura i mokraćnih kanala

Već je rečeno da mokre noge dovode do prehlade, a ona može zahvatiti i mjehur, čijom upalom se uzorkuje množenje patogenih bakterija i stvara se bolno i komplicirano oboljenje. Upala mjehura i mokraćnih kanala je jako uporna i ponekad su potrebni mjeseci terapije antibioticima kako bi se organizam normalizirao. Zapuštanjem ovih bolesti može doći i do problema s bubrezima i prestankom njihova normalnog rada.

Upala jajnika

Prehlada je uzročnik i upale jajnika. Ta upala nije nimalo bezazlena jer upravo neblagovremenom reakcijom dovodimo do stvaranja cista koje mogu prerasti u tumore. Postoji još jedna činjenica koju bi trebalo da znate. Upala jajnika može se stišati tako da pomislite da je bolest izliječena i da samim time izostane dosljednost u liječenju. Kada se to dogodi, veće su šanse za nastajanje patogenih formacija na jajnicima.

Upala zglobova, mišića i tetiva

Prehladom tijela dolazi do upale zglobova, mišića i tetiva. Komplikacija te bolesti nastaje kada se poklopi sa žarištem streptokoka ili stafilokoka, jer tada dolazi do razvoja reumatske groznice. Ta opaka bolest može zahvatiti srce i pluća, te dovesti do nepovoljnog rada mišićnih tkiva, čime dolazi do zastoja u disanju i prekida rada srca.

Giht

Upala u organizmu može dovesti do povećanja razine mokraćne kiseline u krvi. To je uzročnik taloženja kristala mononatrij-urata u zglobovima, pa nastaje bolest pod nazivom giht. To se oboljenje manifestira u obliku jakih bolova nalik onima odi artritisa. Giht ili kako je popularnije zovu “bolest kraljeva” jest upalna bolest zglobova, hrskavice, vezivnog i potkožnog tkiva. Sve počinje jakim bolovima i oticanjem nožnog palca, a može završiti i gangrenom.

Charchotov zglob

Charchotov zglob ili neuropatija zglobova jest bolest koja se, također, može javiti kao posljedica obične prehlade, odnosno upale. Riječ je o oštećenju živca koji se prožima kroz zglob. Tada dolazi do nemogućnosti povratne reakcije k mozgu, čime mnogi bolovi i povrede ostaju neregistrirani. Malo po malo može doći do nesmotrenog oštećenja zgloba, na primjer preopterećenja ili loma.

Kako se zaštititi od bolesti kada su vam mokre noge?

Ako pokisnete i noge vam ostanu mokre, a ne možete odmah promijeniti obuću ili je nekako osušite, potrebno je da znate kako da održite tijelo u optimalnom stanju da se ne biste prehladili, a samim tim i onemogućili razvoj ozbiljnih bolesti.

Ako su vam cipele natopljene vodom, pa i čarape, a tek ste pristigli na posao i ne možete uskoro promijeniti obuću, možete iskoristiti plastične vreće kao prvu pomoć. Naime, u toaletu se izujte i osušite noge ubrusom ili nekom platnenom krpom, na bosu nogu navucite vreću, a tek preko nje čarapu i cipelu. Vreća će onemogućiti da voda prodre do kože, a pritom će vam i zagrijati tijelo.

Kada su vam vlažna i hladna stopala nikako ne bi trebalo da pijete tople napitke, jer tako pravite još veći disbalans u temperaturi tijela, što je dušu dalo za razvoj prehlade i upale. Zapamtite da svaki put kada vam je hladno u organizam unesete neki napitak sobne temperature i stabilizirate tijelo.

Komentari