Pojavile su se prošle godine pa odlučile ostati u našoj metropoli, stjenice i ove godine maltretiraju građane

Ministarstvo poljoprivrede

Zagrepčani, ali i građani nekih drugih gradova u Hrvatskoj u posljednje se vrijeme sve češće suočavaju s problematičnim “prozirnim mušicama” koje su preplavile grad.

Dnevnik.hr otkriva kako su veličine od 3 do 4 milimetra, gotovo prozirne i preplavile su Zagreb, ali i druge gradove.

Građani se žale da im se lijepe na kožu i kosu, hodaju im po odjeći, a kad uspiju – ubodu ih i sisaju im krv. “Zalijepile su mi se na kožu, vidjela sam kako se pune mojom krvi. Ono što bi joj trebalo biti trbuh je pocrvenilo od krvi gotovo u sekundi”, napisala je jedna čitateljica.

Iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja doznajemo da se radi o invanzivnoj vrsti stjenice. Na Šumarskom fakultetu u Zagrebu poručuju – priča o stjenicama nije nova, no čini se kako su stjenice iz godine u godinu sve rasprostranjenije i agresivnije. Način da se stjenice suzbiju za sada – ne postoji.

“Stjenice su prastara priča. Postoje hrastova i platanina stjenica. Točnije hrastova mrežasta stjenica (Corythuca arcuata) i mrežasta platanina stjenica (Corythuca ciliata). Obje su stigle iz Sjeverne Amerike u Europu. Platanina stjenica prvi put je registrirana u Italiji, u okolici Padove, tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća, a hrastova se pojavila negdje oko 2000. godine”, kazao je za Dnevnik.hr prof.dr.sc. Boris Hrašovec sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu.


Komentari