Pogledajte za koji će spomenik Zagreb potrošiti 4,1 milijun kuna: ‘On dramatično ukazuje na trenutak kolapsa jedne civilizacije’

Marin Tironi/24sata

Na natječaju koji je završio u srpnju prošle godine pobjedio je spomenik akademskog kipara Dalibora Stošića i arhitekta Krešimira Rogine

Sljedeće godine Zagreb će dobiti spomenik Holokaustu, a iz dokumenta objavljenog u Elektroničkom oglasniku javne nabave navedeno je kako će stajati 4,1 milijun kuna.

Na natječaju koji je završio u srpnju prošle godine pobjedio je spomenik akademskog kipara Dalibora Stošića i arhitekta Krešimira Rogine. Spomenik naziva “Prisutna odsutnost” bit će postavljen ispred zgrade Hrvatske pošte u Branimirovoj ulici uz Glavni kolodvor, a prikazivat će hrpu nabacanih kovčega jedan na drugi.

Potpredsjednik Ocjenjivačkog suda, koji je između 38 radova izabrao rad Stošića i Rogine, Marijan Hržić kazao je u srpnju prošle godine da se izabrani rad “odlikuje jednostavnim i snažnim konceptom”.

Na izložbi natječajnih radova u srpnju prošle godine zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da izabrani rad “dramatično ukazuje na trenutak kolapsa jedne civilizacije”.

“Pod predsjedanjem Branka Lustiga, jednog od malobrojnih preživjelih iz logora Auschwitz-Birkenau, nakon dugotrajne i pomne rasprave, Ocjenjivački sud izabrao je rješenje uvaženog hrvatskog kipara međunarodne reputacije Dalibora Stošića koji impozantnim zidom kovčega, koji su bili posljednja poputbina Židova na njihovom stradalničkom putu, dramatično ukazuje na trenutak kolapsa jedne civilizacije”, kazao je tada Bandić.

“Stošićev spomenik postavljen je u suodnos s lokomotivom u neposrednoj blizini, na takav način da taj gigantski spomenik žrtvama potencira dramatiku i tjeskobu deportacije. Taj zid boli i patnje, što je sačinjen od sudbina žrtava komprimiranih u koferima, tim svjedočanstvima izgubljenih života, nabije je emocijama. Pred njim svatko mora zastati bez daha”, rekao je Bandić tada.

Spomenik će biti posvećen stradanju šest milijuna Židova u Holokaust, pišu Vijesti.hr.


Komentari