Podzemni tuneli, semafori, biciklističke staze: Na proljeće kreće rekonstrukcija remetinečkog rotora

en.wikipedia.org

Grad će sveukupno za rekonstrukciju s PDV-om izdvojiti oko 280 milijuna kuna

Zagrepčani muku muče sa svakodnevnim gužvama na remetinečkom rotoru u Novom Zagrebu, najprometnijem križanju u Hrvatskoj kojim, prema procjenama, dnevno prođe oko 100 tisuća vozila. Međutim, to će uskoro postati prošlost.

Prije godinu dana raspisan je natječaj za rekonstrukciju remetinečkog rotora, a Grad Zagreb sada je odlučio tko će biti izvođači radova – tvrtke Kamgrad, Hidroelektra niskogradnja, Tigra i DIV. Grad će sveukupno za rekonstrukciju s PDV-om izdvojiti oko 280 milijuna kuna. Međutim, uložene su žalbe triju tvrtki o kojima će u roku trideset dana odlučivati Državna komisija.

Radovi bi, prema riječima Milana Bandića, trebali krenuti na proljeće sljedeće godine. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je da bi se oko 80 % sredstava moglo povući iz fondova Europske unije.

“Rotor bi bio rekonstruiran prema ideji projektanta Damira Pološkog koji je izradio projekt još 2009. godine. Predviđa se izgradnja dva tunela duga 280 metara, a koji bi spajali Jadransku i Aveniju Dubrovnik. Oni bi išli ispod tramvaja, a rotor će biti proširen izdvojenim trakama za desno skretanje. Bit će i semaforiziran, a dodat će se i biciklističke staze. Postavit će i vertikalnu signalizaciju na ulazu u kružni tok pa u rotoru neće biti preplitanja automobila”, piše Večernji list.

Ovim rotorom eliminiralo bi se oko 60 tisuća vozila dnevno, što je 60 % onoga što prođe najpromentijim križanjem u Hrvatskoj.


Komentari