Poduzetnik iz zaboravljene stranke i šumar žele atraktivno zemljište podno Sljemena kroz koje će proći žičara

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Sanatorij Brestovac, nekadašnje liječilište plućnih bolesti, danas se uglavnom koristi za paintball susrete. Izgleda da ni za to neće služiti još dugo. Sudeći po podacima kojima raspolaže Zeleni odred, ova parcela zamijenjena je za dvije manje u Zagrebu. O svemu su još prije godinu dana obavijestili DORH i pučku pravobraniteljicu, no do sada nisu dobili nikakvo očitovanje. Radi se o kriminalnom mešetarenju, smatraju.

U nadi da će se istraga pokrenuti, zakazali su prosved koji će se održati 5. listopada u 12 sati na Risnjaku.

Zašto je Brestovac bitan? 

Facebook

Zemljište je do nedavno bilo u vlasništvu države, no trenutni vlasnici su privatnici pa je budućnost ove atraktivne parcele doista neizvjesna. Na njegovom području nalazi se Sanatorij, objekt od posebnog povijesnog naslijeđa čiji je vlasnik bolnica Srebrnjak. Točno prije godinu dana, bolnica je na tom zemljištu predložila gradnju rehabilitacijsko-zdravstveno-obiteljskog centra.

Kako otkriva Zeleni odred na svojoj Facebook stranici, kao vlasnici posebno se ističu dvije osobe – jedna je djelatnik Hrvatskih šuma, a druga do nedavno visokorangirani poduzetnik, član jedne gotovo zaboravljene stranke u RH.

“Ogromna lokacija Brestovac, do sada u državnom vlasništvu, najvjerojatnije je zamjenom za dvije majušne parcele u Zagrebu postao i formalno privatno vlasništvo”, napisali su.

Kome je u interesu otkupiti zemljište?

Brestovac se nalazi na trasi nove sljemenske žičare na čijem je postavljanju kamena temeljca gradonačelnik Milan Bandić demonstrirao vještine upravljanja bagerom. Sami radovi na žičari teški su 300 milijuna kuna. Ako se svota ne poveća, kako to u posljednje vrijeme često biva.

Nova žičara ne slijedi trasu stare i sadrži jednu kompleksnu skretnu stanicu zbog čega joj je cijena drastično veća, a zacrtana je i međustanica Brestovac, tik pred sam vrh Sljemena. Dr. Milan Kostelac, voditelj Katedre za tračnička i lebdeća pružna vozila pri Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu rekao je za Net.hr da ne postoji tehnička osnova zbog koje je ta međupostaja potrebna. Osim toga, izgradnja međupostaje značajno će usporiti vožnju žičarom.

Facebook


Komentari