PODUZETNICI ZOVU TOMAŠEVIĆA ‘Sto problema i pitanja, a gradonačelnik se ne želi sastati s nama’

Hrvoje Bujas predsjednik udruge Glas poduzetnika, Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Novi sustav odvoza otpada itekako zanima i tiče se mnogobrojnih zagrebačkih malih i srednjih poduzetnika, a i oni, baš kao i građani, zasad imaju samo puno upitnika nad glavom. Razgovarali smo zato s Hrvojem Bujasom predsjednikom udruge Glas poduzetnika koja okuplja njih oko 20 tisuća.

Puno pitanja i problema o novom sustavu odvoza otpada

“Ja recimo imam ured u središtu grad u Vlaškoj i radno vrijeme tog ureda je od 8 do 17 sati, a koliko sam shvatio vrećice se moraju odlagati isključivo između 20 i 22 sata. Moje je pitanje tko će to ostavljati ako mojih djelatnika nakon 17 sati više nema u uredu. To su male stvari oko kojih, bojim se, gradske vlasti nisu baš razmišljale.”

Bujas pozdravlja mogućnost koju je najavio gradonačelnik da poduzetnici sklapaju nekakve posebne ugovore i dogovore s Čistoćom.

“Ako će se na neki način naći nekakav modalitet da se ja, i drugi poduzetnici koji su u sličnoj situaciji, mogu za vrijeme radnog vremena riješiti otpada to je onda prihvatljivo, ali za sada nismo čuli takve informacije” kaže predsjednik Glasa poduzetnika.

Hrvoje Bujas predsjednik udruge Glas poduzetnika, Foto: Goran Mehkek / CROPIX

“ZGvrećice su porez na otpad”

Poduzetnici imaju i drugačije viđenje sustava s novim ZGvrećicama.

“Jasno je da cijena vrećica zapravo nema veze s cijenom vrećice i da se radi o svojevrsnom porezu za otpad. Ali ono što je zanimljivo kod kreiranja cijene tih vrećica jest da je ista  cijena po vrećici koliko god vrećica kupio. Nema logike, zar ne bi bilo mudrije da su rekli što više vrećica kupite to će ta vrećica biti povoljnija, to je neka ekonomska logika. Čak i ako uzimaš ENC imaš nekakav dodatni popust, pogodnost zato što si avansirao neki novac unaprijed” obrazlaže Bujas.

“Nemam dojam da je prijašnjih godina otpad predstavljao neki veliki problem u gradu. Sve što Tomašević sada radi je unosi neki nemir, stalno se postavljaju dodatna pitanja što i kako. Očigledno se to moglo napraviti više strateški, pametnije i više u suradnji sa svima, a ne samo s uskim krugom ljudi s kojim on očito samo komunicira” poručuje.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

“Primaju nas ministri, a Tomašević se ne želi sastati s nama”

Nemaju baš dobru komunikaciju s gradonačelnikom žali se predsjednik UGP-a, zapravo nikakvu.

“Mi tražimo sastanak s njim otkad je došao na vlast, nikad do sastanka nije došlo. Našli smo se valjda sa svim ministrima, ali evo nismo se uspjeli naći s gradonačelnikom. Čisto da prođemo čitav niz problema koje poduzetnici u Zagrebu imaju. Sjetimo se samo problema s terasama i tako dalje, a nikad se nismo našli s njim. S druge strane ostala je stara, Bandićeva metoda da sve mora potpisat gradonačelnik. Zar zaista moramo ostati na istom modelu upravljanja, zašto, ako nema vremena, gradonačelnik ne da pročelnicima ovlasti da nešto i potpisuju” zaključuje predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas.


Komentari