Poduzetnici i investitori iz Hrvatske i svijeta u Zagrebu razgovarali o potencijalu zdravstvenog turizma

Drugu godinu za redom Zagreb je ugostio strane i domaće investitore na 2. Investicijskom forumu zdravlja i turizma Adriatic regije. Forum se od 10. do 12. listopada održava u zagrebačkom hotelu The Westin.

Okupljene je na početku svečanog otvorenja Foruma pozdravio predsjednik Organizacijskog odbora 2. AHT Investicijskog Foruma te osnivač i vlasnik konzultantske tvrtke Medicinske Grupe dr. Miljenko Bura, koji je u svom govoru istaknuo:

Dugogodišnji intenzivan rad Medicinske grupe u sektoru zdravstva i turizma rezultirao je projektom – Investicijski Forum, koji mogu usporediti i sa startupom, čiji cilj je oblikovanje do kraja definiranih projekata koji će biti zanimljivi investitorima. Adekvatna infrastruktura je ono što nedostaje kako bismo ostvarili cjelogodišnji turizam. Ministarstvo zdravstva te Ministarstvo turizma kroz nove zakone omogućili su da se ostvare naši projekti i ambicije. Niz projekata odredio je smjer uvođenja inovativnih proizvoda poput medicinskog wellnessa u hotele, stvaranja neophodne infrastrukture za cjelogodišnju destinaciju za silver generaciju te izgradnje dodatne zdravstvene infrastrukture. Uspješno održavanje 1. Investicijskog Foruma rezultiralo je našim spajanjem američkog investitora Jeffa Blackarda s Općinom Pašman, vlasnikom projekta ‘Pašman rivijera’. Ponukani uspjehom navedenog projekta, ove godine našem pozivu odazvala se i proširena delegacija američkih investitora na čemu im zahvaljujemo i što dokazuje da radimo dobru stvar. Vjerujem da Adriatic regija može biti europska Florida i vjerujem da zajedničkim radom to možemo ostvariti.

Svečanom otvorenju nazočio je i državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban. Prema njegovim riječima, Ministarstvo državne imovine pokrenulo je dobar trend i na tragu je pripremanja terena za investitore koji žele uložiti kapital u Hrvatsku.

Cilj Investicijskog Foruma je razvoj cjelokupne Adriatic regije u sektoru zdravstvenog turizma. „Zdravstveni turizam uistinu doživljava ekspanziju i vjerujemo da je on važan faktor uspješne suradnje zemalja regije, rekao je državni tajnik Ministarstva zdravstva Crne Gore Milovan Vujević.

Forum je ove godine ugostio i američku delegaciju istaknutih investitora i businessmena koji nisu krili oduševljenje Hrvatskom, a na putovanju su im se pridružili i članovi obitelji. Među istaknutim potencijalnim investitorima su Rick Santorum, Jeff Blackard i Gentry Beach na čelu s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država u RH Williamom Robertom Kohorstom koji je istaknuo kako američka ambasada već poduzima korake u daljnjem razvitku suradnje s Hrvatskom.

Uspješan Forum potvrđuje uspješnu suradnju između SAD-a i Hrvatske. Znamo da Hrvatska može ponuditi izvrsnu medicinsku uslugu, a mnoga ulaganja pokazuju kako može postati i poželjna destinacija mnogih Amerikanaca. Postavlja se pitanje – što možemo učiniti skupa? izjavio je Kohorst.

Državni tajnici ključnih ministarstava podržali su planove i nove inicijative za razvoj zdravstvenog turizma i također naglasili važnost ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje te nove usluge.

Bilježimo preko 200 lokaliteta pogodnih za razvoj zdravstvenog turizma a svega 10% je u eksploataciji. Zdravstveni turizam ključni je i razvojni faktor Hrvatske budućnosti. Potrebno je ulagati u infrastrukturu ali i obrazovanje kadra kako bismo povećali konkurentnost na tržištu, izjavila je Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Prošlogodišnji prihodi iznosili su 11 milijardi eura, dok ove godine, s obzirom na povećanje broja noćenja, očekujemo 12 milijardi eura. Možemo prognozirati da će zbog starenja populacije značaj zdravstvenog turizma biti sve veći, a predviđanja su da će do 2030. zdravstveni turizam bit najveći pokretač putovanja, izjavio je Frano Marušić, državni tajnik Ministarstva turizma.

Bivši američki senator Rick Santorum održao je uvodno predavanje u kojem je najavio nove projekte u Hrvatskoj i u drugim sektorima u koje je spreman investirati.

Nakon njegovog predavanja Medicinska grupa, inicijator i nositelj aktivnosti AHT Platforme, predstavila je navedeni dokument koji omogućava povoljnu startnu poziciju zemalja regije u pregovorima s Europskom komisijom. Među ostalim, cilj Platforme je formiranje posebnog fonda za financiranje projekata zdravstvenog turizma, u iznosu od 3,8 milijardi eura.

Promocija zdrave, organske i u potpunosti lokalne hrane neodvojiva je od promocije medicinskog turizma i wellnessa. Stoga je predahu od predavanja Hrvatska poljoprivredna agencija u suradnji s OPG-ovima pripremila „Hrvatski doručak“- doručak s hrvatskih farmi.

U panel diskusiji „Adriatic kakav je nekad bio“ sudjelovali su ministar turizma Gari Cappelli te američki investitor Jeff Blackard koji je kroz razgovor istaknuo:

Iako nemam osobnih veza s Hrvatskom, oduševila me njezina priroda i veliki potencijal za turizam. Zahvaljujući mom osobnom kontaktu sa dr. Burom i njegovoj prezentaciji projekta zainteresirao sam se za Pašman. Cilj je realizirati jedan od najljepših resorta na svijetu, prilagođen različitim profilima posjetitelja. Proučavao sam specifičnosti dalmatinskih sela te mediteransku arhitektu koja im daje posebni šarm. Kroz realizaciju Pašman resorta želimo sačuvati autohtonost navedene regije, kroz model dva dalmatinska sela.

Ovom prilikom gospodin Blackard premijerno je prikazao tijek projekta čija ukupna vrijednost iznosi približno milijardu dolara. Svojim dolaskom projekt su podržali i predstavnici Općine Pašman.

Ministar Cappelli pohvalio je ideju i izvedbu predloženog projekta Pašman te zaključio: Iznimno mi je drago što smo svjedočili prezentaciji projekta. Čestitam dr. Buri na izvanrednom dugogodišnjem angažmanu u razvoju zdravstvenog turizma i ovom događaju. Svakako je potrebna čvrsta veza investitora i lokalne zajednice, a cilj je da stanovnici prepoznaju i podrže važnost ovakvog projekta, odnosno da se temeljito ispitaju potrebe potencijalnih korisnika zdravstvenih usluga.

Sa zaključkom ministra Cappellija složila se i bivša ministrica turizma gospođa Pave Župan Rusković i gospodin Blackard, a dr. Miljenko Bura zaključio je kako se nakon ovog projekta mijenja paradigma hrvatskog turizma te je budućnost projekata povratak na Adriatic odnosno Mediteran kakav je nekada bio – što je ujedno i zaključak panel diskusije i poruka cjelokupnog ovogodišnjeg Foruma.

Tijekom dva dana Foruma bit će prikazani planovi projekata i investicija te različita rješenja za ostvarivanje razvoja zdravstvenog turizma u Adriatic regiji.


Komentari