SAŠA ŠPANOVIĆ (26) PRVA JE DADILJA ZA KUĆNE LJUBIMCE: Otvorila vlastitu tvrtku, zapošljava i završava fakultet

Facebook

Ideja o tome da se i ozbiljno počne baviti čuvanjem životinja došla je spontano. 

Saša Španović (26) apsolventica je na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu i bavi se zaista neobičnim poslom. Osim što obožava životinje, slobodno se može reći da one isto obožavaju nju. I to bez obzira na vrstu – Saša se po potrebi brine o svim vrstama kućnih ljubimaca: šeta pse, hrani mačke, a jednom se brinula i o maloj svinji. Šetanjem pasa i hranjenjem drugih životinja, poput mačaka, počela se baviti sasvim spontano, a ljubav je prerasla u pravi biznis kada je opseg posla jednostavno za nju postao prevelik.

Privatna fotografija
Privatna fotografija

Danas ona i njene zaposlenice u tvrtki PETS ONLY šetaju pse, hrane mačke, posjećuju miševe i slične kućne ljubimce, čiji se vlasnici u tom trenutku ne mogu pobrinuti o njima.  “Šetanjem se bavim od 16 godine, počelo je volonterski; uskakala sam ponekada susjedima ako su dugo bili na poslu, pa bih odvela psa u “srednju” šetnju da nije predugo doma i da ne trpi. Isto tako sam čuvala prijateljima ljubimce kada bi išli na godišnje odmore. Iz dana u dan sam dobivala preporuke i tako je to sve postalo svakodnevno šetanje, odnosno čuvanje,” rekla nam je Saša.

Ova 26-godišnja studentica priznala je da joj nije bilo teško pronaći i ostvariti kontakte, s ozbirom na to da je šetanjem upoznavala dosta ljudi. Neki vlasnici su nalazili nju, najčešće tako što su za njene usluge čuvanja i šetnje čuli usmenom preporukom. 

Zanimljiv i odgovoran posao

Međutim, iako šetnja sa psima i čuvanje kućnih ljubimaca zvuči kao idealan posao bez stresa, to ne treba uvijek biti tako. “Najteže u ovom poslu je rad s vlasnicima, s životinjama se lako dogovorimo. Znalo se dogodit da se psi na livadi malo posvađaju, al nikad se nije dogodilo da netko nastrada, maksimalno pazimo da se ne dogodi nešto loše.”

S druge strane, Sašin posao ipak ima daleko više pozitivnih karakteristika . “Najbolja iskustva su definitivno poznanstva i prijateljstva koja se sklapaju na livadama tokom šetnji. Osoba koja čuva psa ima veliku odgovornost prema tom psu i prema ostalim psima koji se u tom trenu nalaze na livadi ili na čuvanju kod nje, tako da treba u svakom trenutku bit oprezan i pazit na psa. Psi su kao djeca, okreneš se i za tren neku glupost naprave.”

Privatna fotografija
Privatna fotografija

Kako se otvaranjem tvrtke opseg posla proširio, Saša se našla u situaciji da na šetanju pasa zapošljava i druge studentice. “Za rad sa životinjama je bitno da životinja osjeti da osoba koja se s njom bavi nju poštuje, svaka čuvalica/šetalica je prošla test upoznavanja prije nego je uopće primljena u naš tim , prednost imaju studenti veterine i veterinarski tehničari jer ipak imaju više iskustva i brže reagiraju u nekim situacijama. Također mi je bitno da osobe koje šeću pse znaju neke osnove kinologije prvenstveno radi pasmina koje šeću i da znaju što očekivat kod tih pasa, te bar osnove socijalizacije,” ispričala nam je ova simpatična 26-godišnjakinja.

Razne usluge

Šetačice odnosno čuvarice kućnih ljubimaca iz njene tvrtke tako mogu psa odvesti samo u kratku šenju, u polusatne šetnje ili one duže u kojima se psi istrče i izmore. Sve se to dogovara s vlasnikom, ističe Saša, a moguće su i usluge čuvanja kućnih ljubimaca. Saša napominje da se radi, zapravo, o svim kućnim ljubimcima, tako da postoji i hranjenje mačaka, obilaženje i mijenjanje pijeska dok su vlasnici na putu. “Hranimo i čuvamo apsolutno sve vrste, tako da kod nas se mogu javit ljudi koji imaju doma zmije, guštere, tarantule…

Privatna fotografija
Privatna fotografija

Budući da trenutno provodi posljednju godinu na fakultetu, Saša u budućnosti želi raditi u struci. “Interes su mi egzotične životinje, a firma vjerujem da će rasti i održat se budući da već sad ima jako puno posla, odnosno iz dana u dan imamo nove klijente, tako da uz rad u nekoj ambulanti (nadam se) uvijek mogu vodit svoju firmu,” dodala je ova mlada poduzetnica.

>>>ONA NIJE ‘OBIČNA’ VETERINARKA: Ivanka Pašalić bavi se drevnom vještinom koja će vas ostaviti bez daha (FOTO)

>>>ODREKLA SE SVEGA ZBOG PLEMENITOG CILJA: Saznali smo zašto svi pričaju o Gloriji i njezinim psima (FOTO)


Komentari