‘PODMEĆU MI’ Predsjednik Studentskog zbora o sumanutom trošenju: ‘Tako se i prije trošilo’

Foto: Facebook

Nakon što se našao u središtu skandala zbog sumanutog trošenja novca na luksuznu računalnu opremu, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Mihovil Mioković (HDZ) za Dnevno.hr otkrio je svoju stranu priče.

Podsjetimo, u medije je procurila informacija da je Mioković čak 700 tisuća kuna “spiskao” na skupe mobitele i laptope, kamere, individualni komunikacijski trening, uredsku opremu i promotivni materijal, dok je račune slao na potpis prorektoru za poslovanje Sveučilišta Tonćiju Lazibatu. Studentski zbor kao i stranka distanciraju se od cijele situacije.

Podmeću mi

“Podmeće mi netko iz Studentskog zbora. Zalagao sam se za Studentsku polikliniku, Kampus Borongaj, digitalizacija sustava i Sveučilišna sportska dvorana. To su veliki kapitalni projekti na koje ja nemam utjecaj. Kako bi se to realiziralo potrebna je sinergija velikog broja ljudi. Ali čini mi se da će to biti realizirano tek u mandatu idućeg rektora. Ono što sam ja mogao napraviti kao veliki iskorak je transparentnost. Dao sam uvid javnosti u to kako se i na što se troši novac iz proračuna Studentskog zbora koji je striktno namijenjen tome. Takav proračun je bio i prije i prije se trošilo isto. To je najnormalnija stvar. Dakle, namijenjen je funkcioniranju studentskog zbora. Tako su trošili i moji prethodnici”, priča Mioković i dodaje da očito smeta jer je “pretransparentan”.

Tvrdi i da je dobio informaciju da mu određeni članovi Skupštine od šestog mjeseca pripremaju protukandidata te da oni koji su mu najbliže, rade iza leđa. Kaže da se radi o simpatizerima Mosta.

Izašao sam iz stranke, iako sam čist

Zbog cijelog događaja, Mioković se ispisao iz stranke.

“Ja sam jučer izašao iz stranke i nije me strah nikakvog stegovnog postupka jer sam apsolutno čist. To sam i napomenuo u onom izvještaju i dopisu stranci. Čuli ste i predsjednika Vlade, ne zna tko sam. Ja kao takav ne želim biti teret stranci koju simpatiziram. Nazvao sam jučer predsjednika mladeži. Rekao sam mu da sam čist i da molim da mi sugerira što da napravim. Rekao je da bi bilo dobro da s obzirom na medijske nastupe istupim iz stranke dok se sve ne dokaže. Ja sam tako i učinio. Spreman sam podnijeti žrtvu, maknuo sam se i ispisao sam se”, kaže.

Osvrnuo se i na činjenicu da je dio novca potrošio na dva sefa za oružje. On tvrdi da se tu čuvala digitalna oprema, te da su članovi Skupštine bili upućeni u to. Kaže i da ima zapisnike. Osvrnuo se i na edukacije i tečajeve.

“Što se tiče tečaja, ponudio sam i Skupštini, to imam i u zapisniku da mi se pridruže svi zainteresirani. Na kraju je stvarno ispao individualan trening. U razgovoru s tom kućom sam dogovorio da će nas biti otprilike 10. Ja sam rekao u Skupštini da svi koji su zainteresirani za edukacije i cjeloživotno obrazovanje ili putuju na natjecanje, da će im to biti financirano iz proračuna Studentskog zbora. Skupština se s tim složila, nitko nije rekao niti A”, zaključio je Mioković.

O svemu se za Hinu oglasio i prorektor za poslovanje zagrebačkoga Sveučilišta prof. dr. sc. Tonći Lazibat kojem je Mioković prilagao sve račune.

“Sveučilište u Zagrebu ne može se i ne želi involvirati u izbore za Studentski zbor koji je odgovoran za namjensko trošenje novca u skladu s financijskim planom”, rekao je.


Komentari