PODIVLJALA SAVA ZBOG OBILNIH KIŠA I SNIJEGA: Saznajte prijete li nam poplave! (FOTO)

Photo: Patrik Maček/PIXSELL

Od početka godine svjedoci smo naglih promjena vremena.

Nakon obilnog snijega i velikog temperaturnog pada Zagreb su prošarale sunčane zrake, a od minus šest popeo se na 15-ak stupnjeva u plus. To je ostavilo posljedicu na vodostaju Save. Velikom porastu vodostaja pridonijela je i ogromna količina kiše koja je jučer neumorno padala od popodneva do duboko u noć.

Photo: Patrik Maček/PIXSELL
Photo: Patrik Maček/PIXSELL

Vremenske promjene koje se događaju nisu uobičajene za ovo doba godine. Rast temperatura od preko 15 stupnjeva utjecao je i na otapanje snježnog pokrivača što je uz već spomenut kišu uzrokovalo nova podizanja vodostaja rijeka. Državne su službe još od početka tjedna u stanju pripravnosti za obranu od poplava, javlja RTL.

”Očekujemo prije svega porast vodostaja na Kupskom području, znači Kupa, Korana, Glina, Mrežnica, tu di imamo najviše snijega. Ali očekujemo porast i na potezu Zagreb-Sisak gdje ćemo do četvrtka imati maksimalne vrijednosti, trenutno su one u razini pripremnih mjera za obrane od poplava”, rekao je Zoran Čavlović, voditelj Centra obrane od poplava, HR Vode.

U pripravnosti su i službe Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

”Sva mjesta su u istom sustavu opasnosti, ali se nadamo da se mjere koje se poduzimaju kao preventine mjere i one sada biti zadovoljavajuće kako bi vremenske nepogode prošle bez posljedica za građane i domove”, rekao je Petar Vitas, zamjenik ravnatelja DUZS-a.

Iako za sada niti jedan porast vodostaja ne bi trebao izazvati poplave RTL piše kako su stručnjaci ipak na oprezu.

”Ovako nagle promjene nisu uobičajene za ovo doba godine. Primjerice, maksimalna temperatura u Zagrebu u siječnju je 4 Celzijeva stupnja. Toplije vrijeme uz dosta kiše nastavit će se još u ponedjeljak i utorak, a onda od srijede opet slijede zahlađenje i minusi. Tako bi moglo biti do kraja tjedna, a prema jednom od nekoliko prognostičkih modela opet bi mogao padati snijeg”, tvrdi Tomislava Hojsak iz Državnog hidrometerološkog zavoda.

>>>SLIJEDI VELIKI TEMPERATURNI ŠOK: Očekuju nas debeli minusi i novi snijeg! (FOTO)


Komentari