Podignuta optužnica protiv sedmorice: Oštetili državni proračun za više od 12 milijuna kuna!

MUP

Uskok je u ponedjeljak, nakon provedene istrage, pred zagrebačkim Županijskim sudom podignuo optužnicu protiv sedmorice hrvatskih državljana zbog zločinačkog udruženja i nedozvoljene trgovine duhana čime su navodno zaradili gotovo 200 tisuća kuna, a državni proračun na ime neplaćenih trošarina oštetili za preko 12 milijuna kuna.

Optužnicom se prvu dvojicu okrivljenika tereti da su od svibnja do 19. listopada 2018. na području Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Primorsko-goranske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike kako bi radi zarade kupovali veće količine duhana koje bi potom preprodavali.

Kako bi realizirali plan kupovali su duhan u listu od proizvođača na području Virovitičko-podravske županije, dok su po njihovom nalogu ostali također kontaktirali proizvođače duhana i dogovarali njegovu prodaju.

Uskok navodi kako su članovi skupine kupljeni duhan dovozili na područje Zagreba i Zagrebačke županije, skladištili ga, rezali i pakirali te preprodavali.

U više navrata tako su, sumnja Uskok, kupili najmanje 20,5 tona duhana u listu od čega su raznim kupcima prodali najmanje 3,7 tona sitno rezanog duhana. Time su neplaćanjem trošarina oštetili državni proračun za više od 12 milijuna kuna, a sebi pribavili nepripadajuću korist od gotovo 200 tisuća kuna koje su, sukladno prethodnom planu i dogovoru, međusobno podijelili.


Komentari