Podignuta kaznena prijava protiv dvojice mladića: Sumnja se da su oštetili proračun za 6,5 milijuna kuna

Policija je završila istragu nad dvojicom mladića u starosti od 26 i 29 godina, koje se sumnjiči za utaju, krivotvorenje i nevođenje knjiga.

Sumnja se da su osumnjičeni kao direktori i odgovorne osobe trgovačkog društva iz Vrbovca u vremenu od siječnja 2014. godine do ožujka 2015. godine kod isporuke dobara na području EU koristili porezno oslobođenje, a porezne obveze, u obliku PDV-a,  koje se odnose na isporuku 128 rabljenih motornih vozila su prenijeli na trgovačko društvo iz Vrbovca koje potom nije platilo porez na dodanu vrijednost, niti je iskazalo obvezu temeljem prijenosa obveze plaćanja poreza, niti su vođene poslovne knjige kao niti podnošena porezna izvješća.

Na krivotvorenoj dokumentaciji na njemačkom jeziku unijeti su lažni podaci o uvozu vozila u Republiku Hrvatsku, te je temeljem takve krivotvorene dokumentacije omogućeno preuzimanje vozila stranim državljanima.

Nadalje, trgovačko društvo iz Vrbovca  nije dokazalo da je porez na dodanu vrijednost na stjecanje obračunat u državi članici u kojoj je otprema ili prijevoz dobara završio te je navedenim radnjama oštećen državni proračun RH.

Materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelom iznosi oko 6.500.000 kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja Državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici podnijeta je kaznena prijava.


Komentari