Pod opsadom kontejnera: Bana Josipa Jelačića okružili otpadom jače nego Mađari oružjem

Screenshot: Facebook - Tena Razumović Žmara

Proteklog vikenda na glavnom zagrebačkom trgu održan je 12. ZeGe Vege festival, na kojem su se građani mogli upoznati s raznim ukusnim jelima iz vegetarijanske i veganske prehrane. Ipak, da ste Trgu bana Josipa Jelačića pristupili sa sjeverne strane, primjerice prolaskom kroz Harmicu, ne biste mogli ni pretpostaviti o čemu se radi.

Dočekao bi vas niz bijelih šatora, međusobno potpuno identičnih, dok je kip najslavnijeg hrvatskog bana te simbol grada Zagreba i Republike Hrvatske bio okružen kontejnerima postavljenih za potrebe festivala. Pod ovakvom opsadom Jelačić zasigurno nije bio ni kada je krajem 1848. godine sabljom krenuo na Mađare. Vojnici Ugarske zasigurno su se bolje borili od kontejnera, no ni uz sav znoj i krv bitke vjerojatno nisu toliko smrdjeli.

ZeGe Vege svakako je festival vrijedan pohvale, pogotovo u vrijeme klimatskih promjena kada smanjenje ili potpuno odricanje od mesa može mnogo učiniti za planetu, no upravo zato gradska uprava trebala bi im omogućiti prepoznatljivost i ne stavljati ih na loš glas ovakvim prizorima.

Jasno je da su kontejneri morali negdje biti postavljeni, no složit ćete se da je jedan od najvećih simbola Zagreba bio potpuno krivo mjesto za ovakvu ‘opsadu’.

Komentari