POČELO SUĐENJE KLEMMU: Svi suoptuženici se nagodili, pa je ostao sam na okrivljeničkoj klupi

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Vlasniku zaštitarske tvrtke Klemm Security te jednom od vođa branitelja koji su više od godinu dana prosvjedovali pod šatorom u Savskoj 66, počelo je suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

Sudi mu se zbog utaje poreza i izvlačenja novca iz vlastite tvrtke.

Kada je u travnju 2014. nakratko bio uhićen pokrenuta je istraga protiv njega, uz Klemma bilo je osumnjičeno još pet osoba. Ostali okrivljenici, među kojima je i  Radovan Štetić, već višestruko osuđivan zbog prijevara, nagodili su se s tužiteljstvom i prije početka suđenja.

Prema optužnici Klemm je, uz Štetićevu pomoć, nalagao neosnovana plaćanja sa žiro-računa svoje tvrtke na račune drugih trgovačkih društava koja su mu, prema ranijem dogovoru, izdavala račune za neobavljene usluge.

Petorica se nagodila

I kada je u svibnju 2015. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo optužnicu, na njoj je uz Klemmovo ime bilo još pet imena, uključujući i Štetićevo. No, u vrlo kratkom periodu Klemmovi suoptuženici odlučili su priznati krivnju te se nagoditi s tužiteljstvom u zamjenu za blaže kazne, tako da je Klemm ostao sam.

Suđenje koje je započelo nije jedini pravosudni problem Josipa Klemma. Protiv njega je podignuta i optužnica u slučaju transfera Darija Šarića u KK Cibonu, a suoptuženik u tom postupku mu je Ivica Lovrić, jedan od najbližih suradnika Milana Bandića. No ta optužnica još nije potvrđena, piše večernji.hr.

Tijekom istrage, Klemm je priznao krivnju.

“S tim sam društvima imao određene poslove, no nije mi bila namjera počiniti kazneno djelo. Nisam namjeravao ošteti državni proračun ni vlastitu tvrtku. Sada sam svjestan da sam možda oštetio vlastitu tvrtku i za to prihvaćam krivnju. Htio bih napomenuti da moja tvrtka ima 900 zaposlenih te da sam u zadnje četiri godine u proračun uplatio oko 115 milijuna kuna”, tvrdio je Klemm u obrani tijekom istrage, zbog čega se čak ipretpostavljalo da će se nagoditi s tužiteljstvom.

No Klemm je u međuvremenu promijenio priču, pa je u ožujku ove godine na pripremnom ročištu kazao kako se ne smatra krivim.


Komentari