SEZONA DINJA I LUBENICA U PUNOM ZAMAHU: Pogledajte na kojoj ćete zagrebačkoj tržnici proći najjeftinije

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Dinje i lubenice neizbježno su voće u ovo doba godine. Ukusne i osvježavajuće – sve što je potrebno kako bismo što lakše preživjeli vruće ljeto. Pogledajte kako se kreću njihove cijene na zagrebačkim tržnicama. 

Dinje i lubenice omiljeno su nam voće u ovo doba godine. Tako ukusne i osvježavajuće sve su što je potrebno kako bismo što lakše preživjeli visoke temperature. No, kako se kreću cijene dinja i lubenica na zagrebačkim tržnicama? Provjerili smo na kojim zagrebačkim tržnicama možete proći najjeftinije.

Trešnjevačka tržnica je najpovoljnija

Razlika između cijena dinje i lubenica više je nego očita. Dok ćete za dinje na gotovo svim tržnicama u Zagrebu trebati izdvojiti i do deset kuna, lubenice su ipak nešto jeftinije. Njihove cijene kreću se od četiri do šest kuna.  Usporedili smo cijene i došli do zanimljivog zaključka – cijene dinje i lubenice najniže su na Trešnjevačkoj tržnici.

Tržnice Zagreb/Screenshot
Tržnice Zagreb/Screenshot

Žuta dinja na Dolcu i Kvatriću stoji deset kuna, na Trešnjevačkom placu plaća se od šest kuna pa nadalje, dok je u Utrinama njezina cijena osam do deset kuna. Lubenice su, kao po običaju, nešto jeftinije. Na Dolcu ćete za njih izdvojiti od pet do osam kuna, na Kvatriću deset kuna, Trešnjevci od četiri do šest kuna, jednako kao i u Utrinama. Već smo ranije pisali o vrtoglavim cijenama koje prate zagrebačke tržnice. Za razliku od tržnica, u trgovinama su cijene voće puno niže. U Plodinama i Konzumu kupiti ih možete za 4,99 kuna po kilogramu. U Kauflandu je cijena kilograma lubenice 3,99 kuna, a u Lidlu je cijena ovog proizvoda desetak kuna.

>>> KAKO IZABRATI SAVRŠENU LUBENICU? Uz ova tri trika više vas niko neće moći prevariti

Zbog velikih razlika u cijeni voća s tržnica i supermarketa teško se odlučiti gdje kupovati. Sve ovisi o tome je li vam važnije da voće koje jedete bude domaće ili pak nešto jeftinije? Kako je krenulo, očito ne možemo imati i jedno i drugo. Naime, dok je voće koje se nudi na tržnicama uglavnom domaće i svježe, proizvodi u supermarketima dolaze iz daleke Grčke, Španjolske i ostalih drugih stranih zemalja. Bilo kako bilo, odluka je isključivo na nama kupcima.

Dinja pomaže kod mršavljenja

Nije samo ukusna, dinja je i jedno od najzdravijih sezonskih voća. Zahvaljujući niskom udjelu kalorija idealna je za sve koji su si ovog ljeta zacrtali da izgube višak kilograma. Ova vrsta voća u sebi sadrži veliku količinu vode i antioksidansa koji pomažu kod detoksikacije organizma. Dinja također sadrži energetske i nutritivne vrijednosti. Bogata je vitaminom C, ali i vitaminom A koji je prisutan u obliku beta-karotena. Ono po čemu je beta-karoten poseban, naročito u ljetnim mjesecima jest to što učinkovito štiti kožu od štetnog utjecaja pretjerane izloženosti suncu.

commons.wikimedia.org
commons.wikimedia.org

Lubenica najbolje gasi žeđ

Nema voća koje bolje gasi žeđ u vrućim ljetnim danima. Iako je slatka, lubenica gotovo da i nema kalorija pa je odlična za sve koji paze na svoju liniju. Lubenica je izvor brojnih vitamina i minerala, pogotovo vitamina C, vitamina A, magnezija, željeza te kalija. Konzumiranje lubenice općenito je povezano s velikim smanjenjem rizika od mnogih zdravstvenih problema. Mnoga su istraživanja pokazale da lubenica značajno smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa, bolesti srca, krvnih žila pa čak i lošeg raspoloženja.

>>> SABLASNO PRAZNA TRŽNICA, A PRODAVAČICA NA ŠTANDU TVRDI: ‘Ugušili su nas centri, loši uvjeti i visoke najamnine’ (FOTO)

>>> RADI VAM SE PEKMEZ OD MARELICA? Možda vas prođe želja kada vidite vrtoglave cijene ovog voća na tržnicama

Komentari