O POBUNAMA NA SVEUČILIŠTU: Studente se iskorištava za političke interese?

Što se krije iza “revolucije” na Sveučilištu?

U subotu, 5. studenog, nešto poslije podneva Društvo studenata kroatologije “Cassius”, Društvo studenata povijesti “Ivan Lučić – Lucius” i Udruga studenata latinskog jezika “Res publica” koje djeluju na Hrvatskim studijima (HS) putem elektronske pošte obaviještene su o osnivanju Sveučilišne platforme, saveza studentskih udruga koje djeluju na Sveučilištu u Zagrebu “oko nekih problema koje svi dijelimo”, te udruženja studentskih udruga na Hrvatskim studijima “Studenti govore”.

U udruženju “Studenti govore” sudjeluju udruge studenata sociologije (USS Anomija), komunikologije (USKN Komuna), psihologije (USPHS Feniks), filozofije (USF Scopus) te jedna udruga “opće prakse” (UPSA), a planiraju javno istupiti s otvorenim pismom Senatu Sveučilišta u Zagrebu.

U otvorenom pismu, koje je u posjedu redakcije maxportala, pobunjeni studenti kritiziraju djelovanje rektora Damira Borasa u postupku rješavanja pravnog statusa, znanstveno-nastavnog profila i ustroja Hrvatskih studija, rektorov odabir članova Odbora koji je nadležan za provedbu tog postupka i blokadu izvođenja dvopredmetnih diplomskih studija na HS.

Iskorištavanje studenata

Osim toga, iz udruženja “Studenti govore” propituju zakonitost izbora prof. dr. sc. Marija Grčevića za voditelja HS. Mario Grčević, koji je smatran jednim od najboljih hrvatskih jezikoslovaca mlađeg naraštaja, u programu istaknutom uz kandidaturu za čelno mjesto HS zagovara reformu te znanstveno-nastavne ustanove neriješenog statusa na način da studijski programi koje izvodi budu “usredotočeni na specifičnosti hrvatskoga društva, filozofije, medija, povijesti, itd.”. Pobunjeni studenti u Grčevićevom programu prepoznaju “pretjeranu nacionalnu određenost”, a u internetskoj komunikaciji prigovaraju mu provođenje “nepotrebne kroatizacije”, što upućuje na ideološke motive njihovog nezadovoljstva novim voditeljem institucije.

Sporna je u cijelom slučaju činjenica da aktivisti pet studentskih udruga, iako se u pismu predstavljaju kao predstavnici studentske populacije Hrvatskih studija, ipak pri odlučivanju o javnom nastupu i sastavljanju otvorenog pisma nisu prethodno konzultirali niti izabrane studentske predstavnike u Studentskom zboru, niti spomenute udruge studenata kroatologije, povijesti i latinistike.

Na upit, predsjednica Studentskog zbora HS, Ivana Široki izjavila je za maxportal da “Studentski zbor, kao jedino legitimno predstavničko tijelo studenata, nije službeno obaviješten niti o studentskoj platformi, niti o udruživanju udruga studenata Hrvatskih studija, pa niti o otvorenom pismu inicijative ‘Studenti govore’.” Široki tvrdi da se u pismu “spominju informacije sa sjednica Znanstveno-nastavnog vijeća koje studenti, bez pomoći profesora koji su članovi Vijeća, nisu mogli znati”, što otvara pitanje o instrumentalizaciji pobunjenih studenata od strane nastavnog kadra Hrvatskih studija.

“Izvoz revolucije”?

Dodatnu kontroverzu oko novog studentskog udruženja otvara veza buntovnika s Hrvatskih studija i njihovih kolega “plenumaša” na Filozofskom fakultetu. Plenum FFZG na sjednici 18. listopada izglasovao je osnivanje platforme koja bi okupljala studente različitih sveučilišnih sastavnica s ciljem suprotstavljanja rektoratu sveučilišta te su naložili radnoj grupi za vanjsku suradnju Plenuma FFZG da krene u organiziranje te platforme. Prvo se studentima Filozofskog pridružila skupina studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta, a sada je na djelu pokušaj širenja na Hrvatske studije. Cilj projekta, prema studentima upućenima u djelovanje “plenumaša”, osiguravanje je šireg legitimiteta za radikalno-ljevičarske studentske prosvjede na Filozofskom fakultetu, što još od prvih prosvjeda 2009. instrumentaliziraju interesni krugovi među upravom Filozofskog fakulteta i određene lijeve političke opcije u zemlji. Studenti Hrvatskih studija tako bi, prosvjedujući protiv “kroatizacije” Hrvatskih studija, bili iskorišteni za privatne i političke interese s kojima ih ništa ne veže, piše maxportal.

 


Komentari