Pobuna stanovnika Središća: Žele park, a ne prometnicu

Matija Habljak/PIXSELL

Udruga građana “Glog” pokrenula je peticiju kojoj je cilj očuvanje parka u središtu Središća.  “DA za park, NE za cestu” naziv je peticije budući da bi se, prema Generalnom urbanističkom planu grada Zagreba, na mjestu parka izgradila gradska prometnica.

Ovo je jedini park u zapadnome dijelu naselja, ističu iz Udruge, a GUP ne predviđa više niti jednu veću zelenu površinu na preostalim neizgrađenim česticama.

Udruga građana „Glog“ Središće više se puta obraćala Gradu Zagrebu sa zahtjevom da se u GUP unese sadašnje stanje, no gradske vlasti nisu do sada reagirale.

“Posljednjih godina došlo je do velikih urbanističkih intervencija u pojedinim dijelovim Središća na koje su građani s pravom ukazivali. Kako se ne bi ostvario plan GUP-a da se i ova zelena površina pretvori u cestu, želimo potaknuti građane Središća i ostalih naselja da nam se pridruže u akciji očuvanja JEDINE velike uređene zelene površine u zapadnom dijelu naselja za današnje i buduće naraštaje”, upozoravaju.

Zašto je pokrenuta inicijativa “Da za park, ne za cestu”?

GUP Grada Zagreba i UPU Središće zapad planirani su prije više od 10 godina kada u Središću nije bilo toliko stanovnika i zgrada kao sada. Standardi gradnje su se promijenili, no očuvanje uređenih postojećih zelenih površina i dalje bi trebao biti prioritet. Sada se nove zgrade u naselju grade bez, ili s minimalno zelenila. Park u Stonskoj ulici jedina je veća zelena površina u zapadnom dijelu naselja koja nije namijenjena za gradnju zgrada.  Ujedno je i jedina gdje se naša djeca mogu i vole sigurno i nesmetano igrati. Prema GUP-u, preko te uređene zelene površine predviđen je cestovni produžetak Stonske ulice. Želimo zaštiti već uređeni park te tražimo da se park proširi prema sjevernom dijelu naselja, gdje bi se mogao nadopuniti novim sadržajima, kao što je igralište za stariju djecu, golovi za nogomet, park za pse…

Udruga građana „Glog“ Središće u sklopu javne rasprave izmjena i dopuna GUP-a godine 2012. i godine 2017. godine pisala je i tražila prenamjenu predmetne čestice u zelenu površinu. Budući da još nismo dobili odgovor na posljednje upite prema gradu Zagrebu, odlučili smo organizirati potpisivanje peticije kako bismo upozorili gradske vlasti na problem te dobili potporu građana za inicijativu „DA za park, NE za cestu“.

Stanovnici Središća smatraju da GUP ne predviđa dovoljno zelenih površina u naselju i ovim putem žele zaštititi već postojeće i uređene zelene površine kao što je ovaj park. Smatramo da je naš zahtjev legitiman jer iz urbanih pravila (članak 83. iz “3.1.A_ Prikaz Odluke_IZID_GUP GZ_NPP_10.7.2017.pdf”)  vidljivo je  da je po stanovniku potrebno predvidjeti 3 m2 javne parkovne površine, a u cijelom zapadnom dijelu Središća nije predviđen niti jedan uređeni park“, stoji u obrazloženju Udruge građana.

Prometnica nepovoljna za Središće

Prometni stručnjaci i urbanisti ne vide opravdanost produžetka Stonske ulice do ulice Damira Tomljanovića Gavrana budući da postojeće gradske prometnice ulica Savezne republike Njemačke, Brune Bušića i avenija Većeslava Holjevca osiguravaju dobru prometnu povezanost u i oko naselja Središće, navode dalje iz Udruge te prilažu obrazloženja stručnjaka.

Ovo su njihova obrazloženja:

„Sama funkcija glavnih gradskih ulica je povezivanje više naselja unutar područja gradskih četvrti ili spajanje gradskih četvrti na gradske avenije i gradske autoceste te ona služi kao tranzitni dio prometne mreže. Izgradnja takve prometnice u naselju Središće, bez prethodne prometne studije naselja Središća u kojoj bi se provela dubinska analiza svih prometnih modaliteta te predložio održiv i siguran razvoj prometa, dovest će do povećanja cestovnog motornog prometa u samom naselju, čime bi se smanjila prometna sigurnost, povećalo zagađenje okoliša, povećala razina buke, smanjio prostor za građane i druge oblike prometa i općenito pogoršala prometna situacija.“

„Navedeno igralište izraslo je u pravo srce naselja u kojem u svakom trenutku boravi velik dio stanovnika naselja, a ponajviše djeca. To je mjesto susreta i boravka na otvorenom, koje uvelike podiže kvalitetu života u naselju.

Izgradnjom Stonske ulice u planiranom koridoru stvorilo bi nekoliko vrlo nepovoljnih učinaka po naselje Središće:

  • Uništilo bi se postojeće dječje igralište
  • Naselje bi bilo rasječeno na dva dijela, brzom prometnicom sa 4 vozne trake, što bi ugrozilo sigurnost pješačkog prometa u naselju, osobito djece
  • Takva brza prometnica na sebe bi privukla dio obodnog prometa, koji bi umjesto po širokim okolnim avenijama prolazio kroz naselje“

Građani Središća očekuju da gradske vlasti uvaže njihov zahtjev: da se stvarno stanje parka u centru naselja Središće uvrsti u GUP te tako i pravno proglasi zelenom površinom i imenuje trgom.

Peticija se potpisuje srijedom i subotom, a do sada ju je potpisalo više od tisuću građana.


Komentari