Pobjeda nad Bandićem: Oporba i Neovisni za Hrvatsku izglasali protivljenje ‘Lex šerifu’

skupština
skupstina.zagreb.hr

Na sjednici Gradske skupštine raspravljalo se i o kontroverznom Lex šerifu, nacrtu izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi. Podsjetimo, oporba je predložila da se na Dnevni red uvrsti ova rasprava te da se donese zaključak o neslaganju zagrebačke Gradske skupštine sa ovim prijedlogom Zakona.

Kako su istaknuli Tomašević, Švaljek i Mišić, moć Skupštine bi se smanjila, dok bi moć gradonačelnika bila praktički nedodirljiva. Također, prijedlog ovog Zakona doživio je oštre kritike struke.

Tijekom žestoke rasprave u kojoj su snage odmjerili oporbeni zastupnici i Klub zastupnika HDZ – a koji su branili prijedlog ovog Zakona, SDP – ov Zvane Brumnić zaradio je opomenu od predsjednika Skupštine, Andrije Mikulića.

Gradska skupština je većinom glasova usvojila zaključak kojim se protivi “Lex šerifu” i predlaže Vladi RH da odustane od tog prijedloga.

Za “Lex šerif” glasalo je 6-7 gradskih zastupnika PROTIV (HDZ i dio iz Bandićeve stranke) dok ih je 9-10 bilo suzdržano (također Bandićeve), a ZA je glasalo 25 gradskih zastupnika iz stranke Neovisni za Hrvatsku i sadašnje opozicije.

Ovo je prva pobjeda oporbe nad Bandićem.


Komentari