PO UZORU NA TITA! Bandić je svoju moć volio pokazivati na ruci: ‘Htio je svima pokazati da je važan i tu se pojavljuje taj prsten’

Photo: Sanjin Strukic/24sata

Pokojnog gradonačelnika Milana Bandića stari Zagrepčanci pamte kao skromnog političara kojem nije bio problem ni gaziti po blatu kako bi popričao sa svojim mještanima.

Prije 21 godinu Bandić dolazi na čelo metropole i osvaja prvi gradonačelnički mandat. Tada je na ruci jeftini Mickey Mouse sat, a na prstu “simbol doživotne vjernosti” burmu. Sa svojom suprugom Vesnom, Bandić je 2000. godine živio u Borongaju te vozio polovni BMW.  Ipak, gradonačelnik nije krio tendenciju da jednog dana želi živjeti raskošno, baš poput bivšeg predsjednika Jugoslavije  Josipa Broza Tita.

Samo njegovi najbliži suradnici i prijatelji znaju da je Bandić bio jedan od najprivrženijih štovalaca Josipa Broza, a odlazio je i na sjednice društva njegovih poštovatelja. Žrtvovanje Trga Maršala Tita, iznimno mu je teško palo, no Bandić je tada popustio Zlatko Hasanbegoviću.

“Kad je postao gradonačelnik 2000. godine, Bandić je imao plastični sat, ali je bio zadivljen s onima koje su nosili neki drugi političari”, prisjetio se jedan njegov suradnik za tjednik Express.

Nakon svega par godina na vlasi, Bandić se počeo pojavljivati u Hugo Boss odijelima, baš poput pravog šefa, a plastični sat zamijenili su skupocjeni modeli. Da je uistinu svoju moć volio pokazivati na ruci svjedoči kolekcija satova u vrijednosti od preko 300 tisuća kuna.

Ipak najveću pažnju je ukrao prsten koji je zamijenio burmu u drugom mandatu. Velik, upečatljiv i s draguljem, baš poput onog kakvog je imao i Tito.

Photo: Marko Lukunic/Vecernji list

“Oduvijek je poznato da sam ljubitelj lijepih i preciznih ura, kao i lijepih prstena. Lijepih prstenova zato što idu na lijepe ruke, a preciznih ura zato što posebno cijenim preciznost i točnost”, rekao je Bandić Večernjakovim novinarima davne 2006.

Pravu vrijednost prstena Bandić je krio “kao zmija noge”, a koliko je uistinu koštao, teško da ćemo ikada doznati. Iako se gradonačelnik kleo da je prsten koštao 10 tisuća kuna, zlatari pak procjenjuju vrijednost prstena na čak 30 tisuća kuna.

“Bandića je u drugome mandatu uzelo. Ne znam odakle mu prsten niti smo ga to pitali niti nam je to govorio, ali on je u drugome mandatu ‘odlepio’ – htio je svima pokazati da je važan, jedinstven, nezamjenjiv, i tu se pojavljuje i taj prsten. Kasnije je skroz ‘prodimio’, zadnjih deset godina je živio sumanuto”, prisjetio se njegov bivši suradnik.

Jedan kontroverzni poduzetnik iz Slavonije za 24 sata otkrio je kako su u javnost dospjele benignije verzije situacije u kojima se bivši gradonačelnik našao, te da je Bandić “obožavao mafiju“.

Od skromnog socijaldemokrata do glavnog šerifa Zagreba, Bandićev životni put teško da itko može dočarati. Jedno je sigurno, gradonačelnik je svoje posljednje godine živio baš onako kako je oduvijek sanjao, okružen luksuzom i na vlasti najvećeg grada Hrvatske.


Komentari