PO PRVI PUTA U HRVATSKOJ: Inicijativa ‘Stop specizmu’

stop-specizmu.org

Po prvi puta u Hrvatskoj predstavljena je vrlo važna inicijativa za prestanak iskorištavanja životinja “STOP SPECIZMU”. Ove će se godine  po prvi puta obilježiti kao Svjetski dan ukidanja specizma – diskriminacije na osnovi vrste.

Inicijativa “STOP SPECIZMU”, obilježit će ovaj dan akcijom u Zagrebu, a osim u Hrvatskoj, akcije će se također održati i u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Kanadi, Americi… Cilj obilježavanja ovog datuma jest podići svijest o danas najrasprostranjenijem i najaktivnijem obliku diskriminacije – specizmu. Svojim provokativnim performansom, na Trgu bana Jelačića u 12 sati, u subotu 22.08., skrenuti pozornost na patnju milijuna životinja diljem svijeta koje bivaju ubijene svakoga dana, i to najviše u industriji prehrane. Tako su primjerice meso, mlijeko, jaja, koža, proizvodi testirani na životinjama, proizvodi  specizma – diskriminacije na osnovi vrste.

Kao što je rasizam diskriminacija na osnovi fizičkih razlika, tako je i specizam diskriminacija na osnovi fizičkih razlika i kulturoloških pogleda na ne-ljudske životinje. Primjerice, u većini se zemalja smatra normalnim jesti svinje, krave i piliće, a istovremeno živjeti u zajednici sa psom ili mačkom. Ljudi koji žive u takvim kulturama zgražavaju se nad ljudima i zemljama koje jedu kitovo, dupinovo ili cak pseće i mačje meso. S druge strane, u nekim je kulturama suludo jesti krave. Razlika u jedenju nekih vrsta nije moralna, već samo kulturološka, jer jesti, odnosno, sudjelovati u iskorištavanju i ubijanju bilo kojeg živog bića nije moralno.

Komentari

loading...
-->