Po prvi put gradonačelnik Zagreba na komemoraciji: Tomašević danas odaje počast Aleksandri Zec

Foto: Pixsell/ Ilustracija

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević ovog će utorka na Sljemenu odati počast ubijenoj Aleksandri Zec i njezinim roditeljima. Treba naglasiti da je Tomašević prvi predstavnik Grada Zagreba u posljednjih trideset godina.

Tim povodom, kod bivšeg sljemenskog doma Adolfovac održat će se komemoracija u organizaciji Antifašističke lige RH i Srpskog narodnog vijeća. Najavljen je dolazak i potpredsjednika Vlade RH Borisa Miloševića, predsjednika SNV-a Milorada Pupovca te ljudskopravaških aktivistima i aktivistkinjama koji godinama na današnji dan posjećuju ovo mjesto.

Aktivistkinja Tatjana Dragičević pročitat će proglas Lige povodom godišnjice zločina, dok će u umjetničkom dijelu komemoracije sudjelovati pjesnikinja Sanja Baković, a svjetlosni stupovi sjećanja, vidljivi iz većeg dijela Zagreba, simbolično će na nekoliko sati postati spomen obilježje obitelji Zec.

Na današnji dan obilježava se trideseta obljetnica. Podsjetimo, u noći sa 7. na 8. prosinca 1991. godine ubijeni su djevojčica Aleksandra, otac Mihajlo i majka Marija Zec. Svirepi zločin dogodio se na Trešnjevci u Poljaničkoj ulici gdje su pripadnici Merčepove jedinice upali u dom Zecovih dok je obitelj spavala.  Uhićenje Mihajla vrlo brzo je postala javna likvidacija, a njegova supruga Marija Zec i kćer Aleksandra, odvedene su do planinarskog doma Adolfovac na Sljemenu, gdje su obje ubijene. U kući su ostali sin Dušan i kćer Gordana. Detalje jezivog događaja i iskaz Dušana Zeca pročitajte ovdje.

Komentari