Pljačka Studentskog centra: Kako je organizirana nevjerojatna krađa namirnica i utaja dokumenata

FOTO: studentski.hr

U zagrebačkom SC-u proveden je kontrolni nadzor u proizvodnji kolača, koji je pokazao kako je puno više namirnica naručeno i plaćeno, nego što je proizvedeno. Zbog toga je voditelju skladišta raskinut ugovor.

SC je već drugi put u 15 godina u sanacijskom postupku zbog gubitaka, a ovim slučajem je oštećen za više stotina tisuća kuna. Trenutno se još uvijek utvrđuje tko je sve od djelatnika odgovoran.

Sve namirnice su zaduživane, ali nikada nisu došle do skladišta. Čini se kako su prevožene na lokaciju izvan SC-a u Zagrebu, piše Jutarnji list.

Pronađen je i podatak o 670 kilograma orašastih plodova utrošenih u tri mjeseca. Količina je dovoljna za najmanje godinu dana, ako je riječ o potrošnji u studentskoj slastičarnici, tvrde upućeni.

Posljednje revizije i izvještaji o kojima govore da je u slastičarnici SC-a u Savskoj 25 tijekom 2016. utrošeno sirovina u vrijednosti 854.528 kuna, a prema normativima SC-a trebalo je biti utrošeno 499.882 kune. Prilikom izračuna vrijednosnih razlika revizijom je utvrđeno da je evidentirani utrošak veći za 344.363 kune, stoji u izvješću Sanacijskog vijeća. Za toliko je, ispada, oštećen SC.

Dokumenti u posjedu Jutarnjeg sugeriraju da su se u SC-u događale krađe namirnica i utaje dokumenata, a zbog provjere stanja ministrica znanosti i obrazovanja najavila je da će prijaviti slučaj DORH-u.

Mirko Bošnjak, sanacijski upravitelj SC-a na pitanje što je poduzeo kao odgovorna osoba, odgovara:

“Zatražio sam očitovanja 25 osoba prema lancu odgovornosti”.

Izvještaj je morala podnijeti i Željka Glunčić, samostalna referentica za analizu i kontrolu utroška namirnica u sektoru Prehrana, ujedno supruga državnog tajnika u Ministarstvu znanosti, Matka Glunčića, međutim Bošnjak ne želi govoriti o imenima.

“Utvrđeni su elementi koji upućuju na ozbiljne nepravilnosti, ali kao legalist i odgovorna osoba nikoga ne želim etiketirati dok nadležne institucije ne obave svoj posao. Drago mi je da je i naš većinski Sindikat traži ulazak DORH-a i državnih revizora kako bi se konačno utvrdilo pravo stanje stvari u SC-u. Od istrage ne bježim i pozdravljam pristup ministrice obrazovanja da se nadležne institucije pozabave ovim problemom. Kao sanacijski upravitelj zatražio sam očitovanja odgovornih u lancu. Poštujući presumpciju nevinosti, ne bih iznosio njihova imena”, kaže.

Odbacuju krivnju

S druge strane, službeno izvješće Sanacijskog vijeća otkriva imena. Navodi se Biserka Sertić, voditeljica slastičarnice u Savskoj 25, ujedno predsjednice većinskog Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara RH, ali i Željka Glunčić.

U izvješću se iznosi pretpostavka da je namjerno propustila dokumentirati cijelu 2016. i ignorirala naputak sanacijskog upravitelja ne bi li se prikrila nezakonita proizvodnja kolača za privatne svrhe na račun SC-a.

Navodi se, također, da u svome očitovanju Ž. Glunčić prešućuje da je u njezinu opisu poslova iz ugovora o radu upravo kontrola utroška namirnice te je imala izričit nalog da prikuplja navedenu dokumentaciju, analizira i o tome redovno informira sanacijskog upravitelja.

Željka Glunčić odbacuje krivnju, a u njezinu obranu staje i suprug Matko Glunčić, koji je imenovan državnim tajnikom za visoko obrazovanje u mandatu Pave Barišića, a na ovoj poziciji je i u mandatu ministrice Divjak.

“Mali sam i nebitan kotačić u stroju SC-a i po položaju i po plaći. Niti sam imala podatke o utrošku namirnica u navedenoj slastičarnici zbog ukidanja programa koji to prati, niti sam na bilo koji način mogla raditi, niti ikada radila na štetu SC-a. Svoj posao radim stručno u dijelu posla za koji sam zadužena. Bojim se da sam spomenuta samo zbog toga što sam supruga državnog tajnika”, kaže Željka Glunčić za Jutarnji.

S njom se slaže i njezin suprug, Matko Glunčić: “Moja supruga nema nikakvog utjecaja na sporna poslovanja. Kvalitetno obavlja posao i nikada nije bila povezana ni s kakvim malverzacijama”

Krivnju odbacuje i Biserka Sertić.

“Dala sam svu dokumentaciju koju sam imala. Ne smatram se odgovornom. Tražili su od mene papire za koje mi nitko nije rekao da ih moram voditi. Nisam sudjelovala ni u čemu. Potpisala sam sve što su mi dali, jesam li tu napravila pogrešku, ne znam”, kaže Biserka Sertić.


Komentari