PLESNA ZAJEDNICA: Proglasila bojkot Zagrebačkog plesnog centra

Facebook

Bojkot je krenuo 30. siječnja i trajat će 90 dana, a u tom razdoblju umjetnici pozivaju sve koji mogu «udomiti» njihove predstave i probe na solidarnost
Članice i članovi Udruge plesnih umjetnika Hrvatske okupljeni na Sazivu članstva UPUH-a održanome 22. siječnja 2017. većinski su odlučili da se krene u bojkot Zagrebačkog plesnog centra (ZPC). To konkretno znači da se kolektivno bojkotira poziv za prijavu repriznih izvedbi kao i najavljeni poziv za rezidencijalne programe Zagrebačkog plesnog centra.

Umjetnici ne žele pristati na loše i neprofesionalne uvjete rada koji su im trenutno ponuđeni od strane novog vodstva Zagrebačkog plesnog centra na čelu s Martinom Nevistić, kao i zbog netransparentnosti odluke na temelju koje je gradska vlast trenutno uredila upravljanje navedenim javnim prostorom.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Najavljeni bojkot započet će u ponedjeljak, 30. siječnja 2017., te će trajati 90 dana tijekom kojih će se i dalje nastaviti zahtijevati osnivanje samostalne ustanove za ples u javno-civilnom partnerstvu, tražiti ravnopravno uključivanje svih zainteresiranih aktera i neovisnih stručnih tijela u odlučivanje o Zagrebačkom plesnom centru kao zajedničkom dobru i kapitalnom resursu za rad, te inzistirati na poboljšanju općih, individualnih i kolektivnih radnih uvjeta.[/box]

UPUH je također uputio poziv za solidarnošću institucijama i organizacijama diljem Hrvatske koje mogu «udomiti» plesne umjetnike u periodu bojkota, te im omogućiti neometan rad i profesionalne uvjete dok ne dođe do promjene trenutačne situacije u ZPC-u. Plesnoj zajednici u bojkotu podršku je dao i Plenum Zagrebačkog plesnog centra.

Podsjetimo, u travnju prošle godine Zagrebački plesni centar je, kako su poručili njegovi članovi, bez suglasnosti struke i javne rasprave dodijeljenji ZKM-u, a do danas nema niti jednog argumenta zbog kojeg se donijela takva odluka.

Zagrebački plesni centar prva je i jedina institucija u državi namijenjena isključivo razvoju i predstavljanju suvremenog plesa. Grad Zagreb uložio je 36 milijuna kuna u radove na zgradi u Ilici 10 kako bi je namijenio isključivo plesnoj umjetnosti.. No, 7 godina od osnivanja, Grad već odustaje od svojeg interesa za institucionalni razvoj plesa i plesna se struka ponovno mora suočiti s mogućnošću dijeljenja prostora s drugom institucijom.

>>> GRAD POTKOPAO SAM SEBE: Prvo uložili 36 milijuna kuna u obnovu, pa bi ukinuli ZPC


Komentari