PLENUM FFZG-a PRED ZAKLJUČANIM VRATIMA: Traže ostavku dekana i rektora ili slijedi blokada fakulteta (VIDEO)

FOTO: Facebook

Oko 300 ljudi okupilo se u srijedu 21. rujna u 20 sati ispred Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

“Današnji je plenum pokazao da studenti i nastavnici Filozofskog fakulteta stoje zajedno u borbi za svoj Fakultet, čak i kad su je prisiljeni voditi izvan njega”, stoji u objavi na službenoj Facebook stranici Plenuma.

Naime, plenum je trebao biti održan unutar fakulteta u dvorani D7 u kojoj se održava već godinama, no dvorana je bila zaključana. Zaštitari studente nisu puštali s fakulteta kroz glavni izlaz, a objašnjenje za to bilo je da su se vrata pokvarila. Također, knjižnica na fakultetu radila je samo do 17 sati, a danas radi tek od 15 sati, iako još uvijek traju jesenski rokovi i studenti trebaju prostor za učenje, no sve je očito puka slučajnost. Jedna studentica izjavila je za Index.hr kako je ovaj način kojim dekan upravlja staljinistički.

No, zatvoren glavni ulaz i fakultetska knjižnica nisu bili prepreka za studente, stoga je 210. Plenum održan ispred fakulteta pod vedrim nebom u večernjim satima.

Na plenum su stigli i Ranko Ostojić i Sabina Glasovac, Neven Budak i Aleksandra Kolarić. 

“Obzirom da je riječ o političkom skupu, na koji su pozvani ne samo studenti i nastavnici već i građani, iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti njegovo održavanje u prostoru Filozofskog fakulteta, niti preuzimanje odgovornosti za posljedice. Sveučilište i fakultet nisu mjesto za ovaj oblik djelovanja. Osobno pozdravljam sve konstruktivne inicijative, ali na adekvatnom mjestu i provođene primjerenim metodama”, stoji u dekanovom priopćenju.

Traže ostavke dekana i rektora

Na plenumu su izglasali da žele do početka akademske godine ostavke dekana Vlatka Previšića te bivšeg dekana Filozofskog fakulteta, danas rektora, Damira Borasa. U slučaju da ne podnesu ostavke, studenti su spremni na blokadu fakulteta. Jedan od prijedloga bio je da uskrate plaćanje školarina.

Plenum je dekana Previšića optužio za nepotizam, ucjene, vrijeđanje, pogodovanje interesnim skupinama na štetu fakultetate srozavanje ugleda institucije.

Studenti su dekanu dali rok do 3. listopada, kada će se održati idući plenum, da odstupi ili će krenuti s blokadom fakuteta.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Odnosi između Studentskog zbora Filozofskog fakulteta i dekana Previšića napeti su već nekoliko mjeseci, točnije od pokušaja suradnje između Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Filozofskog fakulteta, protiv koje su se studenti Filozofskog fakulteta pobunili. Također, dekan Previšić smijenio je profesoricu Branku Galić s mjesta prodekanice, koja je dobro surađivala sa Studentskim zborom, a sada je raspustio Studentski zbor za koji je nakon godinu i pol ustvrdio da je ilegalan.

>>>STUDENTI FILOZOFSKOG FAKULTETA ODLUČNI: Rezultati ankete pokazali što misle o suradnji s KBF-om

Studenti se i danas okupljaju prije sjednice Fakultetskog vijeća kako bi pružili podršku članovima Vijeća, profesorima i studentskim predstavnicima koji se zadnjih mjeseci na vijeću suprotstavljaju samovolji dekana Previšića, te pritom apelirali i na njihove kolege da ne dopuste održavanje Vijeća na kojem će se odlučivati bez studenata.

Podsjetimo, studentske predstavnike dekan je nedavno razriješio dužnosti jer po zakonu imaju premali broj članova da bi sudjelovali u odlučivanju. Ipak, sudionici plenuma tvrde da još deset zagrebačkih fakulteta također nema dovoljan broj studenata u Fakultetskom vijeću.

>>>KAOS NA FFZG-u: Zabrana postavljanja plakata s najavom plenuma, gušenje slobode govora, zaštitari patroliraju po fakultetu (FOTO)

“Dekan bez podrške Vijeća nije dekan! Vijeće bez studenata nije Vijeće”, poručili su studenti.

Plenum Filozofskog fakulteta podržale su i stranke Živi zid i Pokret za sekularnu Hrvatsku, kao i kolege iz inozemstva, a studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta svoju podršku pokazali su plakatima na svome fakultetu, koji su na FFZG-u zabranjeni.

Dopis dekanu Vlatku Previšiću

Prenosimo ga u cijelosti:

“S obzirom na situaciju nastalu na Filozofskom fakultetu, tražimo da se Vi, rektor Sveučilišta u Zagrebu, očitujete o sljedećim pitanjima:

  1. Je li odluka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta – iz koje nije vidljivo ni je li Ministarstvo uopće provelo upravni nadzor nad zakonitošću rada i čijeg rada, odnosno akta i kojeg akta, niti kada je upravni nadzor proveden, tko ga je proveo, na temelju čije odluke i koje dokumentacije – legalna i u skladu s uvriježenom procedurom?
  2. Na temelju kojih statutarnih i zakonskih ovlasti rektor može raspustiti Studentski zbor neke od sastavnica Sveučilišta, kao što ste to Vi učinili, i jeste li članove Senata temeljito informirali o čemu se zapravo radi, kako bi mogli donijeti kvalificiranu odluku?
  3. Jeste li svjesni pravnih posljedica odluke prema kojoj je jedna točka jedne sjednice Vijeća Filozofskog Fakulteta proglašena nezakonitom zbog sastava studentskih predstavnika: što je sa svim odlukama Vijeća u razdoblju kad je djelovalo u tako «nelegalnom» sazivu?
  4. Gdje ste pronašli pravno uporište prema kojemu bi dekan Filozofskog fakulteta mogao ostati u radnom odnosu nakon akademske godine u kojoj je navršio 70 godina života, osobito s obzirom na činjenicu da je aneks o produžetku potpisao sam sa sobom?

Izostanak očitovanja shvatit ćemo kao potvrdu sudioništva u protustatutarnim i nasilnim radnjama. Studenti, nastavnici i javnost imaju pravo znati. Plenum je pravo mjesto za to. Vi, rektore, isprva kao prodekan pa kasnije kao dekan FF-a, imate iskustvo sudjelovanja u radu plenuma još od blokade 2009., jednako kao što Vlatku Previšiću nije smetao Plenum kad je na njemu tražio studentsku podršku za dekansku kandidaturuPozivamo Vas da se večeras u 20 sati u D7 Filozofskog fakulteta pridružite Plenumu. Neki Vaši časni prethodnici, poput Alekse Bjeliša, imali su dovoljno mudrosti i hrabrosti da se na Plenumu suoče sa svojim studentima. Imate li Vi? Imate li barem pristojnosti da javno odgovorite na postavljena pitanja?

Inicijativa članova/zamjenika u Vijeću Filozofskog fakulteta”


Komentari