Plenković: ‘Sporazum s HNS-om je potpisan, imamo većinu!’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Plenković tvrdi da su osigurali dovoljnu parlamentarnu većinu za funkcioniranje.

Premijer Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković javnosti se obratio u društvu HNS-ovca Predraga Štromara a nakon održane sjednice Kluba zastupnika HDZ-a.

”Drago mi je da smo danas s vama Štromar i ja. HDZ i HNS usuglasili su nekoliko ključnih programskih točaka i načela s kojima želimo pridonijeti razvoju Hrvatske. Potpisali smo ujutro taj dokument kao određenu platformu s kojom HNS ulazi u rad Vlade. Tu su pitanja vrijednosti, obrazovanja, sigurnosti, pravosuša, decentralizacije… ona koja najviše interesiraju hrvatske ljude. S našim dosadašnjim partnerima i podršku HNS-ovaca osigurali smo dovoljnu parlamentarnu većinu za funkcioniranje.

Čestitam Štromaru koji će danas postati potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, na suradnji i odgovornosti. Odgovornost koja je vodila da učinimo iskorak u suradnji pučana i liberala na nacionalnoj političkoj sceni kao još jedan dokaz transforamtivnih poteza koje radimo u zadnjih godinu dana. Očekujem učinkovitu i kvalitetnu suradnju i vjerujem da će nakon današnjeg glasovanja Vlada i Sabor vratiti se u normalne okvire djelovanja. Iako je Vlada i u posljednje vrijeme funkcionirala normalno”, izjavio je premijer Andrej Plenković nakon kojega se novinarima obratio Predrag Štromar.

“Danas radimo jednu koaliciju koja će u budućnosti donijeti veliku dobrobit građanima. HNS unosi svoje vrijednosti u ovu Vladu. Posebno mi je drago što ćemo dobiti ministricu obrazovanja gdje ćemo pokušati depolitizirati reformu obrazovanju. Želimo da građani gledaju u budućnost i da im mi pomognemo u tome, da stvorimo kvalitetnije, otvorenije, slobodnije i demokratskije društvo, zbog čega smo podržali HDZ. Nadam se da ćemo već večeras imati ovu Vladu, imamo isti cilj. Stabilnost Vlade garantira i stabilnost društva. Ja sam siguran da ćemo opstati najmanje tri godine. Garancija smo Andrej i ja da će ova Vlada biti stabilna”, kazao je Štromar.

Predstavljeni novi ministri

Podsjetimo, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković  predstavio je u četvrtak navečer nove ministre. Kazao je da će u Saboru za potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva biti predstavljen Predrag Štromar, za ministricu znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, za ministra pravosuđa Dražen Bošnjaković, za ministra unutarnjih poslova Davor Božinović, za ministra zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, za ministra rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, a Lovro Kuščević za ministra uprave.

“Je li HSS sestrinska stranka HDZ-u, a surađuje s SDP-om. Je li to neki problem? A ovo što mi radimo, da prestanemo s komunikacijom o trgovini i prevari. Stranke idu na izbore da budu u poziciji da vode proces, ne da budu u oporbi. Ne želimo priuštiti ljudima još jedne parlamentrane izbore. Treće u dvije godine. Imamo respekt prema biračima. Sada pokazujemo političku zrelost i odgovornost za normalno vođenje zemlje. Ustrajat ću na političkoj stabinosti kako god to nekome izgledalo. Mogli smo ići na izbore, ali što bi se dogodilo. Izlaznost bi bila manja, HDZ bi dobio više glasova. Ali opet bi se moralo razgovarati”, kazao je premijer Andrej Plenković.

‘Agrokor ide u dobrom smjeru’

Štromar je komentirao i situaciju u Agrokoru i ministra Zdravka Marića, budući da je HNS, podsjećamo, glasao za opoziv ministra financija.

“Gospodin Marić bio je na meti sviju, ali jučer smo vidjeli da Agrokor ide u dobrom smjeru, da je dobio kredite i da će svi dobavljači biti na miru”, kazao je Štromar, koji smatra da će na sljedećim izborima da će ljudi koji su glasali za HNS opet glasati za njih upravo zbog njihova ulaska u ovu Vladu.


Komentari