Plenković komentirao krvavi napad na Markovom trgu: ‘Ovo je ozbiljna situacija. Tu ima elemenata terorizma’

Foto: Profimedia

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je press konferenciju za novinare u zgradi Vlade. Tema je slučaj pucnjave na Markovom trgu u kojoj je ranjen policajac.

Kazao je kako je pucano na tri policijska službenika, ali ranjen je samo jedan.

“S obzirom na okolnosti koje su se dogodile prekjučer želio sam detaljnije objasniti javnosti što se u biti dogodilo. za hrvatsku javnost važno je znati da je bilo pucanja na tri policijska dužnosnika. Ranjen je policijski službenik Oskar Fiuri, kojeg smo posjetili. On je dobro, snažan je i mlad, oporavlja se, zaželjeli smo mu brz oporavak. Počinitelj je napravio samoubojstvo, riječ je o mladom čovjeku od samo 22 godine”, rekao je Plenković.

“Nažalost, po nama tu ima i elemenata terorističkog napada“, rekao je Plenković.

Kazao je kako je ovo ozbiljna situacija.

“Trebamo se zapitati kako je došlo do radikalizacije. Vidjet ćemo tko je odgovoran za to tko su akteri koji potiču mržnju, netrpeljivost, nesnošljivost koji čak i nakon ovoga akta poput Ivana Penave i Karoline Vidović Krišto koji daju neprihvatljive izjave. Postoji i odgovornost raznih medijskih aktera koji u svojim emisijama potiču nesnošljivost i mržnju između Hrvata i srpske manjine. Vjerojatno ima onih kojima se ne sviđa politika koju smo vodili prije, a vodimo i sada”, objasnio je Plenković.

Apelirao je na sve da podignu razinu odgovornosti.

“Mi vodimo politiku uključivosti i ima onih aktera na političkoj sceni koji se s tim ne slažu. Naša utakmica se odigrala 5. srpnja i građani su tada jasno rekli kome žele dati povjerenje, HDZ-u i parterima, ne nekome drugome, krajnje desno ili krajnje lijevo i to su činjenice o kojima isto možemo danas govoriti.

Apeliram na sve političke aktere, pa i medijske, komentatore, sve kuće, da podignemo razinu odgovornosti, podržavanja i uvažavanja, jer samo tako možemo stvarati kulturu koja neće dovesti do ponašanja kakvo smo vidjeli u ponedjeljak. Onaj koji nema dovoljno iskustva možda nema dovoljno informacija i dolazi u situaciju da radi stvari koje smo vidjeli i u ponedjeljak. Ja taj čin osuđujem i smatram da se moramo pozabaviti ovim fenomenom na društvu, ozbiljnije i detaljnije nego do sada”, rekao je premijer.

Osvrnuo se i na temu borbe protiv korupcije.

“U mandatu naše prve Vlade, a isto tako i u mandatu naše druge Vlade, tijela koja su nadležna u borbi protiv korupcije rade svoj posao neovisno i samostalno od upliva politike. Izvitoperen je način gledanja na rad institucija da bi oni trebali gledati tko s kime i gdje ruča u razdoblju lockdowna i stoga se ne mogu načuditi inicijativi oporbe za istražno povjerenstvo u situaciji kada policija i DORH rade svoj posao. Istražno povjerenstvo…u vezi čega? Da se možda pohvali rad policije i DORH-a što su neovisni u svom radu”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako to iščitava kao politički instrument bez precizne teme, to nije u redu.

“U zadnjih nekoliko tjedana u javnosti je neka fama o tome da je zbog Janafa ugrožena nacionalna sigurnost. O čemu je riječ? “Odbacujem takve teze i odbacujem teze da je netko nekoga trebao upozoravati. Ne znam tko s kim ide na ručak niti brinem o tome. Svatko tko je na javnoj funkciji mora biti svjestan s kim se druži”, rekao je.


Komentari