Plenković: ‘Kao Zagrepčanin obećavam Zagrepčanima da ćemo obnoviti Zagreb’

Premijer Andreej Plenković, Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a večeras je, nakon predaje izbornih lista u saboru, gostovao u Dnevniku HRT-a gdje se trebala održati debata Plenkovića i Bernardića koju je Bernardić odbio, pa je tako premijer imao priliku za ovaj razgovor koji od Indexa prenosimo u cijelosti:

O predaji lista, što nudi biračima?

“Šteta što je neka stolica u studiju prazna. Bizarno je da uoči izbora netko tko pretendira voditi Hrvatsku i navodni je šef opozicije, očito od straha jer nema nekog drugog razloga, odbije doći na sučeljavanje. Moram priznati da mi je to jedna od najvećih bizarnih situacija, a bilo ih je puno. Ovo je možda točka na i u smislu sposobnosti i hrabrosti da se preuzme odgovornost”, rekao je najprije o Bernardiću.

O listama kaže da misli da je HDZ sastavio odlične liste.

“Pokazali smo uključivost i poslali smo poruke i prema biračima i članovima koji su podržavali druge na unutarstranačkim izborima”, rekao je i odgovorio kako je stranka procijenila da Milijan Brkić u ovom trenutku ne može donijeti nešto posebno na ovim izborima.

Kakva je matematika HDZ-a za izbore?

“Mi želimo ponoviti pobjedu i u nju smo uvjereni. Imam zdravi gospodarski rast, jačali smo međunarodni položaj, koristili EU sredstva, išli ka Schengenu… Ove koalicije o kojima ste govorili, kobasičasta koalicija SDP-a koji se očito boji izaći sam, a Most i Škoro žele grickati HDZ-ovo biračko tijelo, i njihov najveći uspjeh je dovođenje Milanovića na mjesto predsjednika. Pozivam sve od centra prema desno neka dobro promisle kada daju svoj glas nama, a ne nekome tko svojim aktivizmom jača ljevicu. To gledati dva puta u šest mjeseci, to bi bilo strašno”, rekao je.

S kim bi koalirali?

“Naš glavni partneri su hrvatski građani. Ako pogledate naše kandidate i ove kandidate koalicije koja kopira ime iz Republike Srpske i Domovinskog pokreta i Mosta, razlike su ogromne. Ono što je najvažnije, u realističnosti programa”, rekao je.

Na pitanje misli li da će sami sastaviti vladu, rekao je da će oni osvojiti ove izbore i onda formirati vlast.

“Tijekom koronavirusa smo pokazali što je to država. Kako zaštititi zdravlje građana i podržati privatni sektor. 550.000 ljudi je dobilo plaću zahvaljujući potezima vlade, inače bi bili na zavodu za zapošljavanje”, rekao je Plenković i dodao kako će svi koji su možda dobili novac a nisu trebali, odnosno koji su potpore zloupotrijebili, taj novac morati vratiti.

Bi li koalirao s Domovinskim pokretom?

“Nakon izbora ćemo formirati većinu. Mi smo i dosad imali partnere i očekujemo da će neki od njih ponovno dobiti povjerenje. Nakon toga ćemo vidjeti kako doći do broja 76. U tome smo se pokazali uspješniji nego drugi”, kaže.

Škoro je rekao da ga vidi kao ministra vanjskih poslova, što on misli o tome?

“Mislim da on možda više aludira na svoje mjesto u Ministarstvu sreće”, kaže Plenković.

Što je sa zakonom o obnovi Zagreba?

“Sigurno smo pobjegli, mi koji smo kao HDZ dali 1.100.000 kuna za obnovu grada, mi koji smo kao ministri u vladi plaće za ožujak dali u isti fond kao i saborski zastupnici. Mi koji smo dogovorili 200 milijuna eura sa Svjetskom bankom. Povlačimo fondove EU za obnovu, nakon rebalansa proračuna smo izdvojili novac za obnovu dizala, kondenzacijskih dimnjaka… Platili smo najamnine svima koji ne mogu biti u svojim domovima. Zakon je imao preko 200 primjedbi na javnom savjetovanju. Deset sekundi potresa će zahtijevati deset godina obnove, zakon se ne može donositi preko koljena. Zagreb, uz sve dužno poštovanje, nije poplava u Gunji pa da se to napravi po jednom modelu na brzinu. Mi ćemo donijeti zakon i obnoviti grad Zagreb. Ja kao Zagrepčanin obećajem Zagrepčanima da ćemo obnoviti grad Zagreb”, rekao je.

Boji li se da će izgubiti izbore u Slavoniji?

“Obrnuto. Mi smo 2016. krenuli u projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Konstantan dijalog su projekti koji su infrastrukturnog karaktera, obrazovnog, poduzetničkog…Digli su Slavoniju više nego ikad prije. Ovaj puta sa sjajnom listom, šaljemo pet ministara u 4. i 5. izbornu jedinicu. Ja očekujem pobjedu u obje jedinice, imamo najbolje kandidate i program za budućnost Slavonije”, rekao je.

Je li moguća manjinska vlada do jeseni?

“Ja mislim da će se vlada oformiti. Mnogi epidemiolozi upozoravaju na drugi val koronavirusa, ovakve respiratorne bolesti su najniže u ljetnim mjesecima i naša želja je bila da upravo sada idemo po novo povjerenje da bismo mogli ići u brzi gospodarski oporavak, da vidimo na koji način pripremiti nacionalne planove za 21,5 milijardi eura koje ćemo dobiti do 2027. godine”, rekao je i dodao kako je vlada na vrijeme tražila mogućnost odgode da stranci dobivaju pravo na zemljište u Hrvatskoj.

Težak zadatak najesen, kakvu slamku spasa nudi?

“Turizam drugdje je otprilike nula, a zahvaljujući našim mjerama, vidite da je prošli vikend bilo preko 110.000 turista u Hrvatskoj. Ja sam čak optimističniji od ministra Cappellija, osobno sam razgovarao s kolegama premijerima, i uskoro se restrikcije ukidaju od ponedjeljka praktički svugdje”, rekao je Plenković i nabrojao pet ciljeva HDZ-a.

Što je s LNG-jem?

“Sjajna vijest, taj kapacitet je sada u potpunosti zakupljen, 100 milijuna eura smo dobili od EU-a, sto milijuna je dala vlada, a ostatak vlasnici. Energetski smo neovisni, privukli smo partnere iz Mađarske, Katara, priču smo zaokružili na najbolji mogući način”, rekao je.

Smjene i zamjene ministara su bile česte, je li im to naštetilo?

“Ja mislim da su suradnici bili maksimalno požrtvovni, svatko je dao doprinos. Mi smo odolijevali napadima i s krajnje desna i lijeva i krajnje lijeva, pokušaj rušenja vlade je bio tjedni sport. Sjećam se da je krenulo od jedne fusnote ministra znanosti i obrazovanja, koji je kasnije dobio zadovoljštinu u sudskim procesima, pa do brojnih drugih situacija. Svatko tko je bio u vladi je dao svoj doprinos. Hrvatska je danas bolja zemlja nego što je bila. Žao mi je da nismo napravili više na smanjenju polarizacije i isključivosti u društvu jer je to izuzetno prisutno. Na društvenim mrežama se ispoljava govor mržnje bez sankcija i to doprinosi polarizaciji. U svakom slučaju mislim da smo učinili sve što smo mogli u interesu građana. Radili smo non-stop, nismo gubili vrijeme i sada želimo u drugo poluvrijeme nakon 5. srpnja”, zaključio je.


Komentari