Plenković čestitao Dan državnosti pa spomenuo Tuđmana, BiH i Ukrajince: ‘Imaju našu punu potporu’

Tomo Medved, Andrej Plenković i Gordan Jandroković (Foto: Matija Djanjesic / CROPIX)

U povodu Dana državnosti predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uputio je čestitku građanima koju prenosimo u cijelosti.

‘Prisjećamo se odvažnosti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana’

“Na današnji dan, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Hrvatskog sabora, državne institucije koja je stoljećima kroz burnu povijest utjelovljivala hrvatsku državnost, slavimo Dan državnosti.

Prisjećamo se odvažnosti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je u prijelomnim trenucima državnički predvodio hrvatski narod u ostvarivanju slobode, demokracije i države, izborio se za međunarodno priznanje te omogućio oslobađanje okupiranih teritorija.

Domovinski rat, koji je bio pravedan, obrambeni i oslobodilački, kamen je temeljac hrvatske države i stoga nikad nećemo dozvoliti da ga itko dovodi u pitanje. Hrvatska će uvijek biti uz hrvatske branitelje, svoje heroje koji su, suprotstavivši se velikosrpskoj agresiji, podnijeli najveću žrtvu i svoje živote neizbrisivo utkali u naš povijesni put te u temelje samostalne i neovisne Hrvatsku.

O potezima Vlade tijekom pandemije, potresa i ruske agresije

Hrvatska je danas cijenjena članica Sjevernoatlantskog saveza, pouzdan partner svojim saveznicima te uvažena članica Europske unije, čije vrijednosti dijeli. Kao što članstvo u Europskoj uniji već donosi brojne koristi našim građanima i poduzetnicima, tako će i skori ulazak u europodručje i Schengenski prostor dodatno osnažiti naše gospodarstvo i povećati sigurnost naših granica. Nedvojbeno je da bismo se mnogo teže nosili s brojnim krizama koje su nas pogodile da nismo članica EU-a.

Danas, suočeni s posljedicama pandemije, potresa, ruske agresije na Ukrajinu te energetske krize i inflatornih pritisaka, Vlada čvrsto stoji uz gospodarstvo i hrvatske građane, osobito one najranjivije.

Osim očuvanja gospodarske i financijske stabilnosti, što je ključno za daljnji gospodarski napredak, cilj nam je spriječiti socijalnu frakturu. Da smo na dobrom putu potvrđuju i pokazatelji o ubrzanom gospodarskom rastu, pozitivne ocjene međunarodnih agencija za dodjelu kreditnog rejting, kao i ohrabrujuće izvješće Europske komisije koje je potvrdilo da Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža.

Pelješki most kao primjer korištenja sredstava iz EU

U razdoblju pred nama, prioritet nam je, uz potrebne reforme i pomoću europskih sredstava, podići kvalitetu života svih naših sugrađana i osigurati što brži i održiviji razvoj gospodarstva. Izgradnja Pelješkog mosta, terminala za ukapljeni plin na Krku te brojni projekti diljem Hrvatske samo su neki od primjera svrsishodnog korištenja europskih sredstava. Kroz digitalnu transformaciju te zelenu i energetsku tranziciju želimo naše gospodarstvo učiniti konkurentnijim i spremnijim za izazove 4. industrijske revolucije.

Na današnji se dan posebno prisjećamo i svih naših sunarodnjaka izvan domovine te brojnih iseljenika diljem svijeta, među kojima su brojni dali velik doprinos u obrani i međunarodnom priznanju Hrvatske. Nastavit ćemo pomagati Hrvatima u Bosni Hercegovini, za čiju se jednakopravnost, kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH, čvrsto i neumorno zalažemo.

‘Nabava Rafalea sigurnost Hrvatske će podići na razinu na kojoj nikad nije bila’

Našu punu potporu i solidarnost ima i prijateljski ukrajinski narod, čiji branitelji danas svojim životima brane vrijednosti i slobodu cijele Europe, i čiju pravednu borbu nitko bolje ne razumije od Hrvata.

U današnjim sve neizvjesnim međunarodnim okolnostima, dužnost nam je očuvati sigurnost naših sugrađana, te ćemo nastavljati ulagati u našu policiju i jačati cjelokupne obrambene sposobnosti Hrvatske vojske. To smo pokazali i nabavom višenamjenskog borbenog aviona Rafale, koji će sigurnost Hrvatske podići na razinu na kojoj nikad nije bila.

Privrženi zaštiti nacionalnih interesa te boljitku svakog hrvatskog građanina, nastavljamo predano raditi kako bi Hrvatska bila još uređenija, naprednija i razvijenija država.

Uime Vlade i osobno od srca svima čestitam Dan državnosti!”, poručio je premijer Andrej Plenković.


Komentari