Platili ste kartu za vožnju tramvajem ili autobusom, ali je došlo do zastoja i prekida prometa pa očekujete odštetu od ZET-a? Sretno s time

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Kao što vjerojatno većina građana zna, od 1. srpnja, u (ne)milosti Grada Zagreba, putnici odsad kod vozača u ZET-ovom tramvaju ili autobusu mogu kupiti samo jednu kartu, onu novu od 15 kuna. Ostale karte od 4, 7 i 10 kuna možete kupiti jedino na kiosku, a s obzirom da većina ljudi sigurno neće dati 15 kuna za kartu, na kioscima diljem Zagreba karata od 4, 7 i 10 kuna jednostavno više nema.

Osim toga, ZET ima raznih egzibicija i što se tiče odštete u slučaju zastoja, prekida ili poremećaja prometa. Naime, ako ste mislili da vam pripada odšteta i povrat novca zato što ste zakasnili na posao, sastanak ili nešto treće, varate se jer vam novac neće vratiti niti situaciju na ikoji način kompenzirati. Portal Novac donosi odgovor na malo rjeđe postavljeno pitanje: Smiju li putnici u slučajevima kvara tramvaja dobiti natrag novac za cvikanu kartu, ali neiskorištenu uslugu?

Sukladno Odredbama o primjeni cjenika za prijevoz putnika i prtljage u javnom prometu Grada Zagreba, putnicima se ne vraća novac u slučajevima “zastoja, prekida ili poremećaja javnog gradskog prometa uzrokovanog višom silom”, odnosno – nema odštete od ZET-a, a to što ste zbog kvara tramvaja zakasnili na neki važan sastanak je vaš problem, nikako njihov… po njima.

Iz ZET-a poručuju da se ova praksa uglavnom odnosi na situacije u kojima su putnici oštećeni na validatorima, točnije elektronskim uređajima za očitanje vrijednosnih i drugih karata. Naime, ponekad validator putniku u prolazu nakon što je već očitao kartu slučajno još jednom naplati vožnju. Iako se to ne događa često, u takvim je situacijama ZET predvidio mogućnost povrata novca.

U tom slučaju putnik koji smatra da mu je nepravilno naplaćen prijevoz može ZET-u podnijeti pisanu prijavu uz prilog sporne vozne karte, i to elektroničkom poštom ili osobno na šalteru za reklamacije ZET-a. Ako se u provedenom postupku dokaže da je putnik u pravu, vraća mu se nepravilno naplaćen iznos. Najčešće se radi o povratu novca za kartu kupljenu putem vrijednosne elektronske karte u vozilima ZET-a.


Nakon predaje zahtjeva, piše portal Novac, slijedi utvrđivanje nepravilnosti i provjera eventualnog kvara na uređaju, a dokaže li se da je putnik doista bio u pravu, isplaćuje mu se odšteta za pogrešno naplaćenu kartu.

Iz ZET-a poručuju da putnik bira način povrata novca, odnosno hoće li mu iznos biti vraćen u gotovini, na tekući račun ili na neki drugi način. Ako ga predate, šanse da vam ga uvaže su 50 posto jer, po internoj statistici, od 200 takvih zahtjeva godišnje, koliko ih uglavnom bude, prihvaćeno je njih 100.

Komentari

loading...
-->