Platforma Možemo! obećala zatvaranje najvećeg zagrebačkog smetlišta: ‘Ovo nije predizborno otvaranje, već zatvaranje’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Koalicija Možemo!, koju čine Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad, Obećala je zatvoriti najveće zagrebačko smetlište – Jakuševec.

U srijedu je na ulazu u odlagalište otpada Jakuševec izvela performans pod nazivom “Drugi otvaraju, mi zatvaramo”, poručivši da dok drugi pred izbore otvaraju nešto, oni obećavaju zatvaranje Jakuševca.

Kandidati zeleno-lijeve koalicije stali su ispred ulaza u zagrebačko odlagalište otpada s velikim lokotom i lancem.

Tomislav Tomašević (Možemo!) istaknuo je da je Jakuševec najveće odlagalište otpada u Hrvatskoj, ali je i jedno od najvećih odlagališta u ovom dijelu Europe te zato i je najviše brdo južno od Save u Zagrebu, koje je napravio gradonačelnik Milan Bandić.

“Svi oni u Hrvatskoj koji žele održivi sustav gospodarenja otpadom, svi oni u Zagrebu kojima smeta ovaj nesnosni smrad s Jakuševca neka glasaju na izborima za listu broj tri, za zeleno-lijevu koaliciju kako bi konačno problemi okoliša i zdravlja dobili političku važnost”, poručio je Tomašević.

“Imamo jako puno predizbornih obećanja gdje političari pred izbore otvaraju nešto ili obećavaju da će otvoriti škole, vrtiće, bolnice…Mislim da je vrijeme za jedno predizborno zatvaranje i mi ovdje obećavamo da ćemo kroz maksimalno dvije-tri godine konačno zatvoriti odlagalište Jakuševec”, poručio je Tomašević.

Istaknuo je da to odlagalište odlukom HDZ-a i Bandića ima dozvolu rada do 2028., iako je Bandić nekoliko puta obećao da će se zatvoriti, ali se to nije učinilo zato što se nije razvio sustav odvojenog prikupljanja otpada.

Tomašević kaže da se Jakuševec ne može zatvoriti dok se ne promijeni i Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom i ne uvede pravedan sustav naplate odvoza otpada.

Podsjetio je da je Uredbu Tomislava Ćorića, kako je rekao “ministra devastacije okoliša”, kojom se išlo nepravedan sustav naplate učiniti još nepravednijim, srušio Ustavni sud s obrazloženjem da neće ispuniti ciljeve zaštite okoliša.

Komentirajući anketu RTL-a koja im daje tri mandata, Tomašević kaže da ih oni očekuju barem pet. Pozvao je sve građane koji su mislili glasati za opcije koje ne prelaze prag da im daju glas tako da imaju što više mandata i da se spriječi formiranje desne vlade.

“Mi jedino, eventualno možemo podržati Vladu koju formira SDP, ali tako da u nju ne ulazimo”, poručio je Tomašević. Objasnio je da Vladu SDP-a mogu podržati ako prihvati uvjete vezane uz njihov program i uz sastav Vlade, jer sigurno neće dati bianco podršku.

Tomašević kaže i kako je pomalo konsterniran uputama DIP-a jer mu nije jasno kako je moguće da su maske obvezatne u javnom prijevozu a nisu za birače na biračkim mjestima. Rekao je i kako je apsolutno neustavno da netko tko ima temperaturu ne može glasati.

“Na Jakuševcu smo svjesni što znači nemati maske, a građani uz smrad Jakuševca žive više od 10 godina”, rekla je Rada Borić (Nova ljevica) .

Istaknula je da je zabrinjava da na Jakuševcu ne postoji ni jedna mjerna stanica koja bi govorila o zagađenosti zraka, podsjetivši na požare koji su se događali upravo na Jakuševcu.

“Htjeli bismo poručiti našim biračima da je došao novi vjetar koji će pomesti sve one koji u ovom gradu i u ovoj državi ne brinu o zdravlju svojih građana, kao ni o tome da bi se drugačije moglo, trebalo i moralo gospodariti otpadom. Mi to znamo i mi to možemo”, zaključila je Borić.

(VIDEO) Kakva podrška! ‘Go Rada!’ Popularna hollywoodska diva podržala Radu Borić i koaliciju Možemo


Komentari