‘Plate dnevnu cijenu parkinga, budu tu cijeli dan i drugi dan ista priča’

Foto: Pixabay

Posljednjih dana raspravu među Zagrepčanima izazivaju turisti – oni u kamperima. Gradska parkirališta, poput onog kod Paromlina u blizini Glavnog kolodvora, pretvorila su se u male kampove. Svakog se dana ondje može naći nekoliko kamp-kućica pored kojih turisti uživaju uz kavu, piše Večernji list. Ono što izaziva čudenje jest činjenica da ih nitko ne može otjerati. Uredno plaćaju parking i za sitne novce spavaju u centru grada.

Jedino legalno kampiralište u blizini Zagreba je kamp u Rakitju za koji je potrebno platiti dnevnu kartu, puno skuplju od dnevne parkirališne karte. Tako se kod Paromlina smjestila obitelj iz Irske koja je od prijatelja doznala za “popularno” mjesto za kampiranje.

“Krenuli smo u obilazak Hrvatske. Naši su prijatelji tu bili prošle godine, zaputili smo se prema Krku, a željeli smo vidjeti i glavni grad jer su nam oni rekli da je u ovo doba godine jako lijep. Od njih smo i saznali da postoji samo jedno kampiralište u vašoj metropoli”, rekli su za Večernji.

Slična je situacija i na Jarunu. Iako se u pravilu tamo ne smije kampirati, praksa je drugačija. Kamperi plate ulaz na parking 75kn i tamo, prema napisanim pravilima, ostaju koliko žele, a znak za zabranu kampiranja ne postoji. Nedostatak potrebne infrastrukture turistima ne smeta jer se ne zadržavaju dulje od dva-tri dana.

A da im nitko ništa ne može, za Večernji su potvrdili i iz Ustanove Upravljanje sportskim objektima, koja upravlja ŠRC-om Jarun. Karte za parking su kupili te ih zaštitari mogu samo upozoriti, jer kampiranje na Jarunu nije dozvoljno, ali ni zabranjeno. Slučajevi su prijavljivani i Državnom inspektoratu, a službenog odgovora nema.


 

Komentari

loading...