Pješački most koji se počeo urušavati prije pola godine još čeka obnovu

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Pješački most na Savi koji spaja obalu Kajzerice s okretištem Savski most počeo se urušavati još početkom ljeta, a sanacija još nije niti krenula te je prelazak preko istog i dalje riskantan potez, piše Večernji list.

Obnova bi trebala biti ove godine što potvrđuje i  pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Dinko Bilić jer, kako kaže, osigurana su za to sredstva u proračunu. Bilić tvrdi i da je planirana “sveobuhvatna sanacija mosta i njegovih funkcionalnih dijelova”, kao i da je “projekt dostavljen na pregled ovlaštenom revidentu čija je revizija neophodna budući da se sanira nosiva konstrukcija mosta”.

Gradska uprava je, još 2017. godine, preko mosta “nabacila” friški sloj asfalta i na njega postavila klupice i žardinijere te iscrtala i biciklističku stazu, i to dvaput jer prvi put nije baš dobro ispala.

U tu “renovaciju” bacili su se, podsjetimo, jer je dotad mostom na dijelovima bilo zabranjeno hodanje budući da su rupe na nogostupima bile prekrivene metalnim zakrpama. To su te 2017., navodno, riješili, a onda se pored jedne od postavljenih klupica lanjskog lipnja otvorila rupa.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

“Posjetio” ju je i gradonačelnik Milan Bandić, koji je tom prilikom ustanovio da se baš na tom mjestu niti hoda niti sjedi i naredio postavljanje znakova kojima će se zabraniti prolazak dijelom raspadnutog mosta. I to bi, recimo, bio u redu potez da isti ti znakovi nisu već bili postavljeni prije nego se 2017. most “šminkao”. A već tada su, navodno, na ovaj pješački prijelaz preko Save poslane inspekcije koje su most pregledavale, dok se sam projekt za njegovu obnovu počeo raditi. Barem je tako još godinu ranije tvrdio pročelnik Bilić.

“Za Savski most IGH je već obavio istražne radove kako bi se utvrdile potrebne radnje za njegovu sanaciju, a projektanti su utvrdili da je sredina mosta sigurna za promet pješaka, dok su nogostupi zatvoreni, a nakon obnove armiranobetonske ploče i gornjeg ustroja, postojeću čeličnu konstrukciju mosta moglo bi se koristiti i za ograničeni promet vozila jednim trakom sredinom mosta uz regulirani naizmjenični promet”, kazao je prije gotovo četiri godine Bilić, koji sad kaže da će projekt obnove cijelog mosta za samo što nije, a onda će se raspisati i javna nabava za samog izvođača radova.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Što se same povijesti ovog mosta tiče, on je izgrađen 1938. godine na stupovima starog, odnosno Crvenog mosta. Kad je 43 godine kasnije u promet pušten Jadranski most, Savskim pješačkim prestala su prometovati motorna vozila. Radova na samoj konstrukciji u međuvremenu nije bilo.

Sam projekt sanacije podrazumijeva rušenje i izradu nove kolničke ploče s pješačkim stazama, sanaciju čelične rasponske konstrukcije, promjenu opreme mosta, promjenu prijelaznih naprava, izradu nove otvorene odvodnje, sanaciju upornjaka i stupova, promjenu ležajeva, postavu asfalta kolnika i hidroizolaciju, a sve to trebalo bi koštati oko 23 milijuna kuna. Isto, otprilike, kao i predviđena dekorativna rasvjeta za Most mladosti ili Most slobode.


Komentari