Pitali smo vas za koga biste glasali: Evo rezultata! Ovako bi izgledao sastav Sabora po izboru čitatelja Zagreb.infa

Facebook

Bliže nam se najveći izbori u Hrvatskoj, oni parlamentarni, kada biramo zastupnike u našem Saboru, ali i mandatara nove Vlade koja će voditi Hrvatsku iduće četiri godine.

Kampanja je pri kraju, a mogli smo se nagledati svega. Bilo je tu svakakvih tema, od onih ideoloških do ekonomskih, no da ne duljimo, mi ćemo se držati onih zagrebačkih.

Najviše se spominjao potres, točnije nedočekani Zakon o obnovi grada koji je trebao pravno regulirati sanaciju štete koja je nastala nakon razornog potresa 22. ožujka ove godine.

Vladajući su najviše kritizirani jer su umjesto donošenja zakona odlučili raspisati izbore pod izgovorom dobre epidemiološke situaciju uslijed epidemije koronavirusa.

I dok su se pretendenti na vlast međusobno svađali i kritizirali, nas je zanimalo Vaše mišljenje. Stoga smo prije dva tjedna napravili malu anketu na našem portalu gdje smo Vas pitali kome biste dali svoj glas, naravno anonimno.

Ono što smo primijetili jest izraženo nezadovoljstvo građana jer je čak 531 glas ili 13,12% dobio Nitko, dok se za Ostale odlučilo 126 anketiranih odnosno 3,11%.

Relativni pobjednik izbora je vladajući HDZ sa 772 glasa ili 19,07%. Odmah nakon njih slijedi Restart koalicija sa 717 glasom odnosno 17,71%.

Ono što je zanimljivo jest da se ova anketa uvelike razlikuje od brojnih istraživanja koje su provele razne agencije uoči izbora. Najveće iznenađenje ankete su treće i četvrto mjesto, točnije broj glasova koji su dobili.

Tako se tik iza glavnih favorita nalazi Domovinski pokret Miroslava Škore sa čak 679 glasova (16,77%) što je mnogo više nego što im prognoziraju istraživanja.

Isti je slučaj i sa zeleno-lijevom koalicijom Možemo! koja ima samo dva glasa manje, odnosno 677 (16,72).

Peta snaga i zadnja koja je skupila dovoljno glasova za ulazak u Sabor je Most sa 240 glasova (5,93%).

Ostale stranke nisu ostvarile dovoljno glasova za ulazak u parlament, a zanimljivo je da je među njima i Stranka solidarnosti i rada aktualnog gradonačelnika Milana Bandića. U našoj anketi skupio je tek 94 glasa odnosno 2,32%.

Očito je da su Zagrepčani zamjerili gradonačelniku nesnalaženje u krizi nakon potresa i koronavirusa te ne smatraju da je zaslužio ulazak u Sabor.

Tako bi 11. saziv Sabora prema našim čitateljima izgledao vrlo zanimljivo i šareno. Naravno, prilikom izračuna služili smo se d’Hondtovom metodom prelijevanja glasova u mandate, uz izborni prag od 5% kako i nalaže Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

Kako smo naveli, prema toj metodi samo pet stranaka ostvaruje uvjete za saborska mjesta, a to su HDZ, Restart koalicija, Domovinski pokret, Možemo! i Most.

HDZ Restart Domovinski pokret Možemo! Most
35 32 31 31 11

 

Tako primjerice većinu ima HDZ s 35 mandata, iza njih je Restart s 32 mandata, a slijede ih Domovinski pokret i Možemo! i to oboje s 31 mandatom. Zadnji je Most s 11 mandata što bi zasigurno odmah potpisali.

Podsjetimo, za sastav Vlade potrebno je 76 mandata, s tim da ovdje nije uključeno osam mjesta koja dobivaju manjine i tri mjesta rezervirana za dijasporu. Kako bi mogla izgledati nova Vlada i tko bi s kim mogao koalirati ostavljamo Vama na mašti.

Grad Zagreb podijeljen je na četiri izborne jedinice: Znate li koja je vaša i gdje ćete glasati?


Komentari