PITALI SMO NAŠE ČITATELJE: Je li Zagreb homofoban grad? ‘Nije, poštujem svakog, al’ ne volim paradiranje!’ Ali brojke kažu drukčije

Ilustrativna fotografija (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Jučerašnji dan obilježila je ni manje ni više nego jedna klupica na Zrinjevcu, koja je obojana čak tri puta. I dok neke zagrebačke klupe i klupice čekaju bojanje po nekoliko godina, ova je u ekspresnom vremenu iz smeđe postala šarena, pa crna, da bi je na kraju uklonili.

Jasno, riječ je o jednoj smeđoj, sasvim običnoj klupici na Zrinjevcu koja je povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije postala šarena, obojana duginim bojama, kako bi se i tako obilježio taj važan dan.

No, kako to obično biva, miran suživot klupice i stražnjica naših sugrađana, barem u ovom slučaju, znači da svi sjedamo na smeđe, pa što god to bilo.

Stoga, pitali samo vas na Facebooku – je li Zagreb postao homofoban grad.

Komentari naših čitatelja (foto: Screenshot Facebook)

Pa tako glavnina pratitelja na Facebooku smatra kako bi se gradonačelnik Tomislav Tomašević trebao baviti važnijim stvarima poput pucanja zagrebačkih cijevi, a ne ‘farbati klupice’.

Komentari naših čitatelja (foto: Screenshot Facebook)

Drugi pak pozivaju na to da se vidi je li Zagreb dostojan za život od prvog do prvog u mjesecu, a ne se baviti stvarima poput Hoda za život ili Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Komentari naših čitatelja (foto: Screenshot Facebook)

Neki naši čitatelji kažu da je problem u tome što se Zagrepčanima nameću razne ideologije koje u njima rađaju revolt, dok drugi mudro zaključuju kako ‘budala ima svugdje’.

Komentari naših čitatelja (foto: Screenshot Facebook)

Malo je onih koji su zapravo odgovorili na pitanje i rekli svoje mišljenje, a većina od preko tri tisuće komentara govori o smeću ili cijevima koje pucaju, dok zazivaju ostavku aktualne vlasti.

Što kažu brojke?

U 2020. godini u službenoj evidenciji je zabilježen gotovo dvostruko veći broj slučajeva zločina iz mržnje u odnosu na 2019. godinu, govore statistički podatci Centra za mirovne studije.

“I dalje je najveći broj takvih kaznenih djela (čak 67) motiviran rasizmom i ksenofobijom koju slijedi osnova seksualne orijentacije i rodnog identiteta s udjelom od 10% ili 9 takvih slučajeva.”

Samo prošle godine nakon Zagreb Pridea dogodilo se nekoliko incidenata od čega ta organizacija navodi kako je najgori bio onaj kada je više muškaraca udarilo gej mladića šakom u lice te su mu iz ruke oteli pa onda i zapalili zastavu duginih boja, da bi onda nepoznata ženska osoba prišla 32-godišnjakinji i 21-godišnjaku te ih oboje šakom udarila u lice.

Između ostaloga, nakon Povorke ponosa, mlada lezbijka napadnuta je u Novom Zagrebu i to od strane četiri muškarca koji su uočili da ima zastavu duginih boja, udarili su je, gurnuli pa – pobjegli.

Svakako treba se prisjetiti onog najstravičnijeg, kada je krajem 2020. godine napadnut gej mladić i to tako da su mu je prišla nekolicina muškaraca s medicinskim maskama i na njega bacila molotovljeve koktele. Nažalost, dobio je opekline drugog stupnja.

Komentari