Pitali smo komunalce smiju li se hraniti zagrebački golubovi i dobili apsurdan odgovor

Vera Halper Ozegic‎

Pokušali smo za vas doznati je li zakonom regulirano hranjenje golubova na zagrebačkim ulicama.

Potaknuti fotografijom s Facebooka na kojoj stariji gospodin na zagrebačkom Trgu hrani golubove, nastojali smo iz relevantnih izvora poput komunalnog redarstva doznati ima li istine u tome da je bacanje mrvica kruha za golubove na javnim površinama u Zagrebu kažnjivo novčanom svotom od 400 kuna, kako su pojedinci ispod spomenute fotografije na društvenim mrežama tvrdili.

FOTO: Nenad Tica, Facebook-grupa Zagrebački špigl
FOTO: Nenad Tica, Facebook-grupa Zagrebački špigl

Pri tom smo, međutim, rutinskom traženju informacije iz prve ruke naišli na nepredviđene poteškoće.

Uputili smo poziv komunalnom redarstvu tražeći od njih, kao od provjerenog i relevantnog izvora, informaciju o legalnosti hranjenja golubova u Zagrebu. No, osoba iz redarstva s kojom smo uspjeli ostvariti kontakt telefonom, saslušavši naš upit, odgovorila nam je ljubazno ali nedvosmisleno da komunalno redarstvo nije dužno davati informacije ovakve vrste u medije.

Nakon uzastopnog pokušaja zvanja broja Centrale gradske uprave, koji nam je ustupljen s uputom da se pokušamo obratiti njima, i opet smo ostali praznih rukava jer se u više navrata nitko nije javio na telefon.

Naposljetku smo naš naoko jednostavan upit uputili udruzi Prijatelji životinja iz koje smo doznali da su gradski golubovi zakonom zaštićeni u smislu da ih nije dopušteno maltretirati ili ih ozljeđivati, no što se tiče hranjenja golubova dobili smo jedino mišljenje da to pitanje vrlo vjerojatno nije zakonski regulirano.

Hraniti golubove ili ih ne hraniti, pitanje je sad! :)

>>> O NJIMA SVI GOVORE: Nećete vjerovati do koje granice ide ljubav prema golubovima (FOTO)


Komentari