Pismo udomiteljice koje otkriva svu trulež sustava! ‘Ministar nas nije htio primiti, bojimo se za svoju djecu!’

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Ne prestaje pristizati lavina reakcija na tragičnu smrt dvogodišnje djevojčice iz Nove Gradiške koja je stradala od ruke roditelja te preminula u Klaićevoj bolnici u Zagrebu.

Udomiteljica Marina Novaković Matanić poslala nam je pismo upućeno Josipu Aladroviću, ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, kojega udomitelji već godinu dana mole da se sastane s njima, ali od toga nije bilo ništa. Primila ih je tek državna tajnica.

Sastanak su tražili kako bi upozorili na probleme koji se javljaju u odnosima s biološkim roditeljima i susretima udomljene djece s njima. Kaže, teške su to situacije, često udomitelje znaju kriviti, a bude i nasilja. Nakon ovog slučaja, među njima se javio strah.

“U dvije i pol godine promijenila su se dva ministra, a mi smo dobili 15 minuta”, kaže nam gospođa Novaković Matanić.

Stoga je uputila i pismo ministru Aladroviću koje prenosimo u cijelosti.

“Šaljem Vam ovaj e-mail kao udomiteljica, a čije mišljenje dijele mnogi udomitelji iz cijele RH. Godinu dana Vas udomitelji traže da se s Vama sastanu i da Vam iznesu svoje probleme, a koji se velikim dijelom odnose na kontakte s biološkim roditeljima i obitelji djece koja su udomljena u našim obiteljima.

Prije dva tjedna nas je primila Vaša državna tajnica, a od Vas i dalje nema ni traga. Da ste iz prve ruke od nas čuli sve naše probleme, možda biste nešto pokrenuli i ne biste izgubili još dva tjedna kao i sve ove godine koje su uzalud potraćene i radi kojih se svi mi vrtimo u krug, a udomitelja je sve manje s razlogom. I to ne radi novčanih sredstava o kojima uopće ne želim tratiti vrijeme, nego s onim čime se udomitelji nose godinama i gdje smo prepušteni sami sebi.

U naše obitelji ulaze svi ti roditelji koji iza sebe imaju i dobar dio kriminalnog života, nitko nije čuo naše zahtjeve da se susreti s takvima ne odvijaju u našim obiteljima i tako ugrožavaju i druga djeca koja su udomljena kod nas. Nemali broj puta smo doživjeli napade na nas.

Odgovor iz Centara koje dobivamo jest neka zovemo policiju i podižemo tužbe protiv takvih roditelja umjesto da sustav stane iza nas. Dapače, naša dužnost je svakih 6 mjeseci podnijeti izvještaj. Koliko puta se dogodi da se, kada do suda dođe izvještaj i mišljenje udomitelja, ono niti najmanje ne uvažava i popuno je kriva teza da je i najgora biološka obitelj najbolji izbor za dijete. Iz ovog slučaja vidimo da je za ovog malog anđela bilo puno bolje da je ostalo u udomiteljskoj obitelji.

Niti će netko život ovog djeteta vratiti, niti će tuga udomiteljske obitelji ikada biti izbrisana. Ali, idemo svi skupa nešto učiniti i spriječiti da ijedno dijete više ikada ne plati svojim životom na ovaj način. A vi ministre, konačno stanite pred udomitelje i poslušajte što Vam mi svi skupa imamo za reći i nemojte izbjegavati i Vašu odgovornost jer nas niste imali vremena primiti proteklih godinu dana”, piše majka udomiteljica.


Komentari