PILOT-PROJEKT: Uz pomoć autobusa moći ćete besplatno prevoziti bicikle

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Od prvog ožujka i službeno bi trebao zaživjeti dosadašnji pliot-projekt “Biciklom na autobus”.

Stvar je jednostavna – autobusi na tri brdske linije ZET-a bit će opremljeni nosačima uz pomoć kojih će građani besplatno moći prevoziti bicikle.

Izmjena Odluke o prijevozu putnika u javnom prometu uvrštena je u dnevni red predstojeće sjednice Skupštine, na rasporedu 16. ovog mjeseca. Ako izmjena prođe, od prvog dana ožujka autobusi na linijama 102 Britanski trg – Mihaljevac, 103 Britanski trg – Kraljevec te 140 izvanredna linija Mihaljevac – Sljeme moći će prevoziti i bicikle, i to na posebnim nosačima postavljenim na zadnjem kraju autobusa.

Uvjet je valjana vozna karta

Pilot-projekt započeo je još u listopadu 2014., dok je dužnost gradonačelnika obavljala Sandra Švaljek. Prema riječima autorice projekta, strastvene biciklistice iz Gradskog ureda za gospodarstvo, Darinke Jug, do sada su napravljene brojne ankete, analizirano je sve što se dalo analizirati, i nije pronađena ni jedna jedina negativnost ovog projekta. Osim toga, tvrdi, građani su i više nego zainteresirani za ovu novu uslugu ZET-a.

Usluga će biti besplatna, naravno, uz uvjet da putnik ima valjanu voznu kartu, može i onu novu od pola sata. Na svaki nosač stanu po tri bicikla pa ako se dogodi da ponestane mjesta, dva su izbora – voziti uzbrdo ili pričekati idući autobus.

Početkom iduće godine, kaže Darinka Jug, planirano je uvođenje i četvrte linije na kojoj će autobusi biti opremljeni nosačima bicikala, vjerojatno linije 227 Svetice – Gornji Bukovac – Jazbina – Bliznec jer su građani tih naselja pokazali najveći interes za novu uslugu. Nosači na liniji 140 bit će postavljeni sve dok se ne izgradi nova sljemenska žičara kada bi ta linija trebala biti i skroz ukinuta, piše Dalje.com.


Komentari