PETRUŠEVAC: Počelo je useljavanje roma, Plinarsko naselje se ruši

Marko Todorov / CROPIX

Rano jutros krenulo je najavljeno rušenje Plinarskog naselja u Zagrebu u kojem živi dvadesetak romskih obitelji. Unaselje su stigli bageri i kombiji da odvezu ljude. Prema informacijama s terena, tamo je 25 obitelji i neće pružati otpor, javlja Index.

Unutra je navodno mirno. Samo jedna obitelj s osmero djece plače. U naselje su ušli policija, dva kombija interventne i marica. Rušenje je trebalo početi u sedam sati, ali bageri još uvijek čekaju.

Oko 9 sati krenulo je useljavanje u Petruševec. Ispred zgrade su dva kola interventne policije i kola hitne pomoći.

Većina bi ih se trebala preseliti u Petruševec gdje zagrebački gradonačelnik Milan Bandić planira smjestiti 29 romskih obitelji.

Podsjetimo, prošli tjedan je u Petruševcu došlo do incidenta kad su se građani pobunili i svojim tijelima blokirali pristup zgradi u koju su trebali doseliti Romi zbog čega je intervenirala policija.

“Mi smo se borili protiv prenamjene te zgrade jer nije podešena za stanovanje. Mi smo protiv doseljavanja bilo koga”, kazao je Pero Diankov iz građanske inicijative Mjesnog odbora Petruševac.

“Užasno se osjećam, jako mi je teško. Napuštam svoj dom u kojem godinama živim, bez obzira u kakvim god on uvjetima bio – i derutnim i nehumanima, ovo što su nam napravili još je nehumanije”, rekla je za RTL Tihana Kučiš, stanarka Plinarskog naselja.

Prema neslužbenim informacijama, na mjestu Plinarskog naselja trebao bi se sagraditi hotel.


Komentari