Petek: Savjetnik predsjednice Republike Tomislav Madžar je u sukobu interesa

Zarko Basic/PIXSELL

Oporbeni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek (Naprijed Hrvatska) ustvrdio je u utorak kako se Tomislav Madžar, posebni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, nalazi u sukobu interesa zbog članstva u Upravnom odboru Poliklinike Zagreb, na koje ga je imenovao gradonačelnik Milan Bandić.

Petek je na konferenciji za novinare izjavio da se tu radi o “školskom primjeru sukoba interesa” jer je Madžar, osim što je član Upravnog vijeća u toj gradskoj ustanovi, i ravnatelj privatne Zdravstvene ustanove “Vaš pregled”, koja obavlja identičnu aktivnost, odnosno preventive preglede zagrebačkih sportaša.

“Što se događa kod ovakvog sukoba interesa? Financijski se uništava gradska ustanova, jer sportaši iste preglede i pod istim uvjetima mogu obavljati i preko privatne ustanove ‘Vaš pregled’, čime se smanjuje broj korisnika gradske ustanove, pa time i njezini prihodi”, upozorio je Petek.

Istaknuo je kako je Madžar članom Upravnog vijeća imenovan u studenom 2017., čime je dobio uvid u poslovanje Poliklinike Zagreb, da bi nekoliko mjeseci kasnije njegova privatna ustanova pod istim uvjetima počela provoditi identičan program – preventivne preglede za sportaše na području Zagreba.
Petek podsjeća da Poliklinika Zagreb sistematske preglede obavlja već godinama temeljem ugovora o sufinanciranju, za što su u zagrebačkom proračunu u ovoj godini osigurana 2,2 milijuna kuna. To obuhvaća preglede 45.000 sportaša iz zagrebačkih klubova i sportskih saveza, koji za to po članu plaćaju 40 kuna, a Grad subvencionira sa 60 kuna.
“U travnju se na internetskim stranicama Sportskog saveza Grada Zagreba pojavljuje informacija da se pregledi mogu obavljati i u zdravstvenoj ustanovi ‘Vaš pregled’. Potom se na stotine email adresa sportskih klubova šalje okružnica pod naslovom ‘Sistematski pregled sportaša’ u kojoj se obavještava da ‘sportašice i sportaši u sustavu zagrebačkoga sporta mogu ubuduće koristiti usluge Zdravstvene ustanove za medicinu rada i sporta ‘Vaš pregled’, s obzirom da se i dalje stvaraju velike gužve i duga čekanja za sportske preglede u Poliklinici Zagreb (Borovje i Gajnice)”, kaže Petek.
Zatražio je stoga od Bandića i Gradske uprave odgovor je li Madžar u sukobu interesa i na koji je način njegovoj privatnoj ustanovi omogućeno obavljanje preventivnih pregleda zagrebačkih sportaša, kao i uvid u ugovor s Gradom.

(Hina)

Komentari

Komentari