PETEK DIRNUO U OSINJE GNIJEZDO: Čijom je lovom Bandićev prijatelj iz Gruda kupio četiri luksuzna stana u Zagrebu?

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Na zadnjem aktualnom satu u Skupštini Grada Zagreba Milan Bandić čak je dvojici vijećnika prijetio sudom. Tomislavu Tomaševiću zato jer je spomenuo javne nabave, a Renatu Peteku jer je čačkao po Bandićevom stambenom portfelju, spominjao njegova četiri stana, i predlagao mu da ih, ako su mu višak, stavi na raspolaganje Gradu ili čak pokloni Vladi RH. I sudeći po reakciji, izgleda da je Petek ubo u osobito bolno mjesto. Milan Bandić, uvijek nadmen, izgledao je nekako drugačije, nebandićevski, kada je deklamirao svoju “obranu”: “Ja nemam nikakvih nekretnina! Ja sam prijavio imovinsku karticu. Ona je legitimna. Ima povjerenstvo kojem dajem godišnje izvješće. Ja nemam nikakve nekretnine osim ono što je prijavljeno u mojoj kartici.”, piše net.hr.

Petekovo podsjećanje na stanove koje je našao Uskok, a Vrhovni sud i Županijski sud prihvatili kao dokaz, Bandić je nazvao “objedama i lažima i insinuacijama” i najavio mu da će dobiti poziv od njegovih odvjetnika i suda jer će “potražiti zadovoljštinu na sudu jer je ovo prevršilo svaku mjeru”. Ne pamti se kada je zadnji put prijetio sudom. On obično tvrdi da ga nije briga i da ima važnijeg posla, da dela i dela. Činjenica, međutim, jest da situacija sa stanovima za koje mu je Petek spustio još uvijek nije raščišćena.

U imovinskoj kartici gradonačelnik Zagreba doista ima prijavljen samo jedan stan u Zagrebu no, i vijećnik Renato Petek je u pravu: Uskok je u istrazi za slučaj Agram detektirao još nekoliko stanova za koje se utvrdilo da ih koristi Bandić.

Stanovi su, može se zaključiti iz sudskog spisa, neko vrijeme ostali upisani na tvrtke koje su ih gradile, Geoprojekt d.o.o. i Paron, tvrtke koje su u tom trenutku bile povezane s Gradom u nizu poslovnih projekata, a tako je ostalo i do danas. A potom su ih na sebe pokušali upisati supružnici Silvana i Mate Brzica.

Mate Brzica je prijatelj Milana Bandića iz djetinjstva, koji i danas živi u Grudama, u BiH, inženjer je građevine, radi u općini Grude, a supruga je bila bankovna službenica i nije se moglo utvrditi na temelju čega su stekli novac kojim su iznenada počeli kupovati skupocjene nekretnine u Zagrebu.


U rješenju Suda navedeni su prilično živopisni podaci na temelju kojih je Sud zaključio da Milan Bandić ima veze sa stanovima koji nisu službeno upisani na njegovo ime.

Tako se navodi da iz spisa proizlazi da je Milan Bandić koristeći svog osobnog vozača i osobe od njegovog iznimnog povjerenja “nalagao da se za njega prevoze darovi i dokumentacija”, te su se ti darovi i dokumentacija u nekim slučajevima odlagali u stanove i garaže.

Tu je i zanimljiv opis kupovine: “Stanovi su plaćeni gotovinom prethodno položenom na posebno otvorene bankovne račune 2008. i 2011. godine (što se podudara s vremenom kupnje stanova) koji su tijekom 2011. zatvoreni.” Detaljno je utvrđeno da plaćeni iznosi značajno premašuju prihode u obitelji Brzica. Mate Brzica je 2011. imao evidentirane prihode samo za tri mjeseca, 14 tisuća kuna, a Silvana Brzica je je do rujna 2011. kao bankovna službenica primala plaću od 5 tisuća kuna. Iz podataka Ureda za sprečavanje pranja novca utvrđeno je da je Mate Brzica tijekom 2008. i 2011. otvorio račune u dvije banke na koje je u gotovini položio iznos od 2,2 milijuna kuna koje je potom iskoristio za plaćanje stanova, a da izvor tih novaca nije utvrđen.

Milan Bandić, optuženik, gradonačelnik i iznimno važan politički partner Andreja Plenkovića reakcijom na spomen svih “njegovih” stanova u gradskoj skupštini ipak je pokazao da mu je to bolno mjesto. Kao nešto što unatoč svoj svojoj moći nije uspio učiniti nevidljivim.

Komentari

loading...