Pet stvari koje niste znali o najdražem mjestu za nalaženje Zagrepčana

dobre ideje

Kip bana Josipa Jelačića na glavnom zagrebačkom trgu je jedno od najdražih mjesta za nalaženje građana. Iako se čini da su se ispod repa njegova konja susrele brojne generacije, mnogi zaboravljaju da on ne stoji tu od “pamtivijeka”.

1. Kip je napravio austrijski kipar

wikipedia

Anton Dominik Fernkorn autor je brončanog kipa Josipa Jelačića, koji je prvotno postavljen 16. prosinca 1866. godine na središnji trg u Zagrebu. Bečki kipar bio je poznat u svijetu po izradi konjaničkih statua, a osim onoga hrvatskog bana napravio je i kip Sv. Jurja (koji ubija zmaja) kraj zgrade HNK-a te kip Blažene Djevice Marije, koji se nalazi iznad fontane pred zagrebačkom katedralom.

2. Kip je “prijeteći” gledao prema Mađarskoj

Ban i njegova sablja 1866. godine bili su okrenuti prema sjeveru (prema Mađarskoj), odnosno u suprotnom smjeru nego što gleda danas. Mnogi vjeruju da je položaj kipa bio svojevrsni simbol otpora prema Mađarima, no kasnije se doznalo da je statua postavljena u skladu s tadašnjim izgledom trga te Fernkornovom željom da bude usmjerena prema najpropulzivnijim dijelovima grada – Kaptolu i Gradecu.

3. Kip je 43 godine “skupljao prašinu” u podrumu

kamenjar

Komunističke vlasti uklonile su kip sa središnjeg trga pod okriljem noći 1947. godine, a statua je zahvaljujući muzeologu Antunu Baueru pohranjena u podrum Gliptoteke sve do 1990. Kip bana 1990. godine ponovo je postavljen i okrenut prema jugu, a trg je preimenovan iz Trga Republike u Trg bana Josipa Jelačića.

4. Kip otkriva zadnje trenutke bana Jelačića

Konjaničke statue otkrivaju kako su skončali slavni junaci iz povijesti. Ako konj na statui ima obje prednje noge podignute u zrak, osoba na konju poginula je u borbi. Ako je konju samo jedna noga podignuta, osoba je umrla od rana zadobivenih u borbi. Ako su konju sve noge na zemlji, osoba je umrla prirodnom smrću.

5. Brončani konj zapravo je Jelačićev ljubimac Emir, Fernkorn je napravio spomenik prema Jelačićevu konju Emiru, kojeg je hrvatski ban dobio na poklon od Mahmud-bega Bašića iz Bihaća. Konj je uginuo deset godina nakon banove smrti.

 


Komentari