PET JEZIVIH SMRTI KOJE SU POTRESLE HRVATSKU: Jedan slučaj i dalje je velika enigma (FOTO)

Igor Kralj/PIXSELL/Goran Jakus/PIXSELL

Jučerašnje stravično ubojstvo i samoubojstvo u zagrebačkom naselju Špansko šokirali su cijelu Hrvatsku.

Špansko je inače miran obiteljski kvart lijepo uređenog eksterijera s modernim novoizgrađenim zgradama i šetnicama. Jučerašnja krvava obiteljska tragedija potresla je cijelu Hrvatsku, a to naselje dovela u centar medijske pažnje. U krvavom pokolju u stanu Košta život je izgubila majka Sanja Radman Košta i djevojčica od četiri godine. Neposredno prije skoka u smrt iz stana iz kojeg su punih sat vremena odzvanjali urlici i krš, Željko Soča je zapalio torbicu s dokumentima.

Ova obiteljska tragedija od koje se ledi krv u žilama nije prva koja je zadesila inače miran kvart, međutim i podsjetila na niz krvavih zločina koji znaju potresti ovo naizgled mirno zagrebačko naselje…

>>> PROGOVORIO PRVI SVJEDOK POKOLJA U ŠPANSKOM! CURICA JE VRIŠTALA: ‘Tata nemoj molim te…’

Cijela Hrvatska se sjeća slučaja brutalnog ubojstva Hrvoja Turibaka

Izbodeno tijelo 24-godišnjeg mladića pronašao je njegov mlađi brat Tomislav (22) koji je na početku istrage bio jedini osumnjičeni. Istraga i novi dokazi ipak su ga oslobodili, a ubojica nakon četiri godine nije pronađen, dok policija povremeno ponudi visoku novčanu nagradu (70 000 kuna) bilo kome tko ima ikakav detalj vezan uz taj slučaj.

Iza vrata stana u prizemlju u naselju Špansko, u Ulici Drage Gervaisa te je subote u ljetno poslijepodne, 7. srpnja 2012. godine, mrtvog Hrvoja Turibaka (24) pronašao njegov mlađi brat Tomislav. Iduće je jutro policija potvrdila da je riječ o nasilnoj smrti te da je Hrvoje ubijen oštrim predmetom. Na vratima stana, u kojemu je živjela četveročlana obitelj nije bilo tragova provale.

Davor Puklavec/PIXSELL
Davor Puklavec/PIXSELL

Nasilno ubijeni mladić bio je uzorni sportaš i student koji je uskoro trebao diplomirati. Susjedi nisu čuli pucnjeve, a svjedočili su i kako je samo sat vremena ranije Hrvoje ostao sam u stanu jer su roditelji otišli u kupovinu. Bio je aktivan u studentskoj udruzi za energetsku učinkovitost i savjetovanje. Redovito je išao na misu i bio je omiljen u društvu.

Ubrzo je policija mlađeg brata Tomislava privela kao osumnjičenog za ubojstvo. Mlađi brat krivnju nije priznao, no policiji je bilo indikativno što na tijelu nije bilo tragova borbe niti tragova provale na vratima. Obdukcija je pokazala kako je Hrvoje imao ubodno-rezne rane na prsima i vratu, pišu 24 sata.

U potrazi za dokazima rastavljali i odvode

Forenzičari su u potrazi za novim dokazima “pročešljali” Tomislavovo računalo, a kako nisu pronašli oružje ubojstva, istražitelji su izuzeli kuhinjske noževe. No, ubrzo su istražitelji zaključili kako Hrvoja Turibaka (24) nije ubio njegov brat Tomislav (22). Utvrđeno i da je Hrvoje ubijen dok je radio u svojoj sobi na računalu i to u vrijeme kada je Tomislav sigurno bio na rolanju. Hrvoje je, naime, u 14.07 sati napravio fusnotu u znanstvenom radu, a u to vrijeme su nadzorne kamere snimile Tomislava oko Jaruna. Time je policija odbacila tezu da je Tomislav brata ubio prije nego što je otišao na rolanje. Kad se vratio, smatraju istražitelji, nije imao dovoljno vremena da ubije brata.

Samoubojstvo poznatog dirigenta 

Početkom listopada ove godine, život si je skokom sa zgrade oduzeo poznati dirigent Saša Britvić, sin Drage Britvića, poznatog hrvatskog pjesnika, novinara i tekstopisca te jedan od najnagrađivanijih autora stihova glazbenih festivala. Jedan je od utemeljitelja Festivala kajkavskih popevki (1965.) i njegov prvi umjetnički ravnatelj. Popularnost je stekao kao autor velikog broja uspješnih skladbi i šansona, među kojima se ističu “Potraži me u predgrađu”, “Milioner”, “Kockar”, “Proplakat će zora”, “Pod starim krovovima”, “Svirci moji” i mnoge druge.

Mrtav muškarac ispred kafića u Španskom

Za ubojstvo 21-godišnjaka koje je 2010. godine potreslo stanare Španskog, osumnjičen je Roko K. Navodno su dvojica prijatelja noć prije ubojstva kockali i pili po zagrebačkim kafićima. Tijekom toga istog noćnog provoda upoznali su i kasnije ubijenog. Prema jednoj verziji događaja ubijeni mladić i Roko su se potukli, a prema drugoj nije bilo neke svađe uoči ubojstva. Osumnjičeni je dočekao policiju i predao im se, piše Jutarnji list.

Goran Jakus/PIXSELL
Goran Jakus/PIXSELL

Kriminalitet na području Zagreba u padu

U sprnju 2015. godine Policijska uprava zagrebačka objavila je podatke koji govore o stanju sigurnosti na područje ove policijske uprave.

Naime, U I. polugodištu 2015. godine zabilježeno je 7.773 kaznenih djela. Brojka koja u odnosu na isto razdoblje prošle godine govori da je kriminalitet na području PU zagrebačke u padu za 2,8 posto. Bitno je napomenuti da je ovo gotovo najmanji broj kaznenih djela u posljednjih desetak godina. U isto vrijeme razriješenost je ostala na oko polovici razriješenih od prijavljenih djela tj. razriješeno je 49,8 posto što je u odnosu na I. polugodište prošle godine 3,3 posto bolje.

Dakle, osim što je manji broj kaznih djela, bolja je razriješenost, a učinkovitost policije vidi se i kroz činjenicu da je za oko 3 posto bolja tzv. naknadna otkrivačka djelatnost i da je razriješeno više kaznih djela, navodi se na stranici PUZ-a.

Više detalja pogledajte u tablici:

Capture

Komentari